Kiezen voor de Santos Cross Lite

Vandaag ben ik bij Xycletracx op de koffie geweest om mijn wensen voor de Santos Cross Lite door te nemen. In twee uur tijd heeft John mij door alle details geloodst. Over de meeste zaken heb ik nu wel een keuze gemaakt. De technische besluiten waren eigenlijk het makkelijkst. Je kan met een paar parameters schuiven en dan kom je vrij snel tot de conclusie of het wat is, of je bereid bent daarvoor extra te betalen en zo ja, hoe veel. Maar dan die kleuren…

Kleurenblind

Bij Santos kan je kiezen uit meer dan 50 framekleuren en als je daar dan uit bent krijg je 14 verschillende kleuren voor de letters en de andere details voor de kiezen, waarbij je ook nog na moet denken over de 3 verschillende lettertypen. Ik had op mijn telefoon al een kleine shortlist gemaak, maar in de winkel heb ik toch nog een tijdje staan kijken naar de samples die er uitgestald staan. Even heb ik overwogen om voor een gewaagde kleurstelling te kiezen. Lekker opvallend. Maar na wat wikken en wegen ben ik toch iets rustieker uitgekomen. Space Grey met zwarte opdruk. Een bijzondere fiets hoeft dat nou eenmaal niet van de daken te schreeuwen.

Space Grey

Afwegingen

Het technische gedeelte was een stuk makkelijker. Aan de hand van de configurator op de website van Santos, maar zeker ook de verborgen mogelijkheden die John wist op te lepelen, zijn we alle componenten stuk voor stuk langsgegaan. Het is iets te veel en ook niet bepaald interessant om ze hier allemaal langs te gaan, maar qua opzet wordt de fiets eenvoudig en sportief. Ik wil er immers niet alleen mee kunnen bikepacken. De fiets is juist ook bedoeld voor snel en onderhoudsarm woonwerkverkeer en voor het plezier op de on- en halfverharde wegen. Wel heb ik soms gekozen voor iets duurzamer en iets zwaarder (bijvoorbeeld de trapas) en soms juist lichter (sportievere velgen).

Voor de materiaalfreaks onder jullie; ik beloof dat ik er een apart artikel aan zal wijden als de fiets er eenmaal is. Met eigen foto’s en wat al niet meer.

Less is more

Een paar overwegingen en uitkomsten zijn wel het vermelden waard. Zo kies ik ervoor om geen naafdynamo of vaste verlichting meer te plaatsen. En geen spatborden of dragers. Deze keuze deels omdat ik heel graag de cleane carbon voorvork wil hebben, waarbij het monteren van deze zaken gewoonweg niet mogelijk is of op zijn minst niet handig. Santos biedt hiervoor wel een alternatief. De gewone stalen vork of een veel duurdere carbon vork met bevestigingspunten. De eerste vind ik gewoonweg niet staan op een snelle fiets en de tweede is erg duur en past qua looks in mijn ogen ook niet echt bij het frame. En als ik de fiets daadwerkelijk niet ga voorzien van echte voordragers, maar hooguit iets als bidons op mijn voorvork wil zetten tijdens een bikepackavontuur, dan is het een hele investering voor 1,5 liter water.

Of toch?

Er zit bij Santos mogelijk nog een oplossing in het vat. Een nieuwe voorvork van aluminium. Vooralsnog kies ik voor de gewone voorvork van carbon, zonder opties om er iets op te monteren, maar ik hou de ontwikkeling de komende tijd nauwlettend in de gaten. Wat betreft de elektriciteit en de verlichting hou ik het bij een goeie powerbank (20.000 mAh, waarmee ik mijn telefoon, navigatie, verlichting en eventueel iPad wel een paar dagen op niveau kan houden. Daarna zal ik op zoek moeten naar beschaving voor een beetje stroom en misschien ook wel een goed bed. Mijn manier van reizen begint zogezegd langzaam te verschuiven.

De opties openhouden

Verder laat ik de nokjes voor een kleine achterdrager in het frame boren. Op die manier kan ik er altijd nog voor kiezen om kleine zijtassen te gebruiken voor bijvoorbeeld woonwerkverkeer. En mocht het dan wat worden met de aluminium voorvork, dan kan ik ook altijd nog kiezen voor een setje spatborden om zo in de nattere periodes van het jaar nog enigszins toonbaar op mijn werk te kunnen verschijnen. Maar zo ver is het nog niet. Allereerst moet ik nog te horen krijgen of al mijn wensen vervuld kunnen. En daarna wordt de bestelling geplaatst en kan ik nog voor de echte zomer mijn Koga Wordtraveler 29 vaarwel zeggen om met de Santos Cross Lite het avontuur tegemoet te rijden.

Wordt wederom vervolgd.

Eén antwoord op “Kiezen voor de Santos Cross Lite”

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.