De fietsbus – een spookbeeld ontrafeld of bewezen?

Ik heb het niet op busreizen. Een klein stukje door de stad, als het geen weer is – prima, maar een traject van honderden kilometers? Alsjeblieft zeg. De laatste keer dat ik een nachtelijke busrit dreigde te moeten ondergaan, kon ik er last-minute onderuit door mij op te geven om een auto te besturen die ook terug naar Nederland moest. Met de bus, ik moet er niet aan denken. Opgevouwen zitten, geen kant op kunnen en dan ook nog eens overgeleverd zijn aan een chauffeur die, mij veilig door het verkeer moet loodsen. Of overdrijf ik nu?

Toegegeven, ik heb zelf nog nooit gebruik gemaakt van de bus tijdens een fietsreis. Ik baseer mijn vooroordelen op een eindreis naar Praag in 1997, werk en een handjevol wintersportvakanties uit de early days. Niet echt diepgravend en evidence-based onderzoek om dit transportmiddel meteen te verguizen. Lang niet zoveel overstappen als met de trein, veel meer bestemmingen dan met de ferry en qua inpakgedoe niet te vergelijken met het vliegtuig. Een rondje internet levert behoorlijk veel positieve verhalen op en ook om mij heen hoor ik goede geluiden over de fietsbus als transportmiddel voor of na de fietsvakantie. Misschien is het tijd om mijn beeld bij te stellen en het zelf een keer te doen.

Fietsbussen

Fietsvervoer.nl en Cycletours lijken beide gebruik te maken van de fietslijn van Juijn. Specifieke pendeldiensten voor vakantiefietsers, naar vrijwel alle fietsgebieden in Europa. Deze rijden met 18 genummerde routes van en naar vrijwel alle fietsgebieden in Europa. Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Tsjechië en Zweden. Geen zorgen, nummer 13 hebben ze er voor de zekerheid maar uitgehaald, zodat ook de bijgelovige fietser met een gerust hart in kan stappen. Een reis van of naar Zuid-Frankrijk in het laagseizoen is in 2023 €155 per persoon en een retourtje Pamplona in het hoogseizoen kost €340. Dat zijn best schappelijke prijzen. De trein en het vliegtuig kunnen daar meestal niet aan tippen.

De fietsbus met aanhanger van Juijn

Let er wel op dat de lijnen over het algemeen alleen actief zijn in het fietsseizoen van april tot september of zelfs alleen in het echte vakantieseizoen vertrekdata hebben. En wat die vertrekdata betreft – hoe minder populair de bestemming, hoe minder opties. Voordeel van deze bussen is dat je logischerwijs met gelijkgestemden te instapt. Mensen die ook onderweg zijn naar hun droomvakantie of net als jij net hun fietsreis hebben afgerond en vol verhalen zitten.

Flexibel en goedkoop

Als je nu naar een plek wilt die niet bekend staat als start of finish van een beroemde fietsroute of wil je echt buiten het seizoen op pad, kijk dan eens bij Flixbus. Op de meeste lijnen van deze felgroene prijsvechter zijn beperkt fietsen toegestaan en het netwerk bestrijkt 37 landen in Europa. Veel van de bussen zijn uitgerust met een fietsdrager of kunnen fietsen meenemen in speciale hoezen. Lang niet alle bestemmingen zijn echter rechtstreeks te bereizen en je moet er ook rekening mee houden dat de bussen soms op erg incourante tijden vertrekken of aankomen. Maar als je flexibel bent en voor een beetje ongemak veel geld wilt besparen; een enkeltje Zuid-Frankrijk heb je voor ongeveer €85 geboekt en de extra kosten voor je fiets zijn €9, ongeacht het traject.

Flixbus* met fietsendrager
Heb je aanvullingen of eigen bevindingen? Deel die dan hieronder zodat anderen er ook wat aan hebben of via mijn contactpagina. Je kunt ook reageren via Facebook of Instagram.

Dit bericht bevat affiliate links

Eén antwoord op “De fietsbus – een spookbeeld ontrafeld of bewezen?”

  1. Als je nu niet opgevouwen wilt reizen maar in alle comfort dan kunnen ze bij https://www.vipbus.nl/ ook groepen tot zo’n 26 personen vervoeren. Net weer een VIP-Bus met grote fietsaanhanger vertrokken naar Italië voor een fietsvakantie tour.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.