Eten en drinken tijdens fietsvakantie

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat je flink wat calorieën verbrandt tijdens je fietsvakantie. Sterker nog, een dag in het zadel staat garant voor een verdubbeling van het energieverbruik. Om de man met de hamer te slim af te blijven is het zaak dat je voldoende eet en drinkt. Ik ben zeker geen voedingsdeskundige dus verwacht hier geen uitgebreid dieetadvies, maar ik kan wel vertellen hoe ik er mee omga als ik met de fiets onderweg ben.

Onbeperkt buffet (maar wel slim kiezen)

Twee keer zoveel verbranden en dus lekker veel kunnen eten. Voor de bourgondische fietser klinkt dit als muziek in de oren. Ongestraft eten wat je wilt. Je fietst het er toch wel weer vanaf. In hoofdlijnen ga ik er wel zo mee om, al heb ik onderweg ook mijn lessen wel geleerd (en soms expres weer naast mij neergelegd want het is tenslotte vakantie). Omdat je zoveel verbrandt is het wel zaak de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Heel simpel. Ook hier geldt dat je je energie haalt uit koolhydraten en vetten. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je spieren voldoende herstellen om er de volgende dag ook weer vol tegenaan te gaan.

Full Irish breakfast

Op pad met een volle tank

Het lijkt misschien een cliché maar een goed begin is het halve werk. Je kunt maar beter vertrekken met een gevulde tank. Dat wil niet zeggen dat je perse uitgebreid moet eten voor je vertrekt, maar als je nuchter op je fiets springt dan moet je eerste doel toch wel een bakker of een supermarkt zijn. Ontbijten doe ik meestal simpel met brood, al heb ik mij in Ierland vaak gewaagd aan de porridge oftewel havermoutpap. Eigenlijk maakt het wat mij betreft niet zoveel uit, zolang ik maar flink wat koolhydraten binnenkrijg. En natuurlijk een kop koffie.

Koffiestop bij de bakker

De middag

Tussen de middag varieert het bij mij. Als ik uit de tassen eet is het vaak brood met iets hartigs. Kaas of worst. Maar bijvoorbeeld in Spanje stopte ik vaak bij restaurantjes voor een uitgebreide lunch. Pasta bijvoorbeeld. En een klein wijntje erbij, maar pas op, dat kan je beter alleen doen als je het grootste gedeelte van de dagafstand al achter de wielen hebt. Hieronder bleek de maaltijd te bestaan uit een groot bord pasta gevolgd door een bord patat. Een fietspelgrim moet schijnbaar goed eten.

Een eenvoudige doch voedzame maaltijd 😉

Snack-time

Hoe goed je ontbijt en lunch ook mogen zijn, tussendoor moet je ook wat eten. Dus zul je moeten snacken. Ik snack alles wat los en vast zit. Muesli-repen, koek, fruit, krentenbollen. En als ik dan toch stop bij een supermarkt dan gaat er niets boven een flinke bak vruchtenyoghurt. Een drama om in je tassen te stoppen, dus direct leeglepelen maar. Onderweg stop ik regelmatig bij En na een lange dag in het zadel, zeker een warme, komt de ultieme guilty pleasure natuurlijk uit een krakende zak – chips.

Gezond?

Nee, ik weer dat chips het niet het meest ultieme topsport-dieet is. Aan de andere kant; het is vakantie. Geloof mij, die vetten en zouten zijn heerlijk zo tussen het in de remmen knijpen en het tent opzetten. Mijn ervaring is dat je, als je de geldende regels van gezond eten een beetje in het achterhoofd blijft houden en daarbij zorgt voor een flinke portie koolhydraten, je ook best een beetje mag genieten van de wat ongezondere dingen.

Zoals bijvoorbeeld een biertje onderweg. Want stel je eens voor, het is een hete dag en je weet dat je er bijna bent. Dan ineens rij je langs een uitnodigend terras. Probeer dan maar eens sterk in je fietsschoenen te staan. Wel uitkijken trouwens. Uit ervaring weet ik dat het handig is om zeker te zijn van dat er bijna zijn. Te meer als er zijn boven op een heuvel ligt en het terras niet. Ook hier geldt; geniet maar drink met mate.

Guinness gives you strength

Drinken

Met mate drinken geldt trouwens zeker niet voor water. Daar kan je bijna niet genoeg van krijgen. Als het heet is dan hoeft niemand dat uit te leggen, maar ook als de temperatuur niet zo hoog komt, is het zaak om de hele tijd door te blijven drinken. Je verliest op een zware dag al snel een liter vocht per uur. En dat moet je aanvullen. Je bidons ook trouwens. Vullen als je vullen kan en nooit half leeg weg als je in een barretje koffie hebt gedronken.

Wist je dat je op vrijwel ieder kerkhof een kraantje kunt vinden? En dat menig barman / -vrouw met alle plezier ijskoud water voor je tapt?

Diner

Wat er ‘s avonds op het menu staat hangt vaak ook af van de plek waar ik ben aanbeland. Ik zorg er altijd voor dat ik onder in mijn tassen tenminste voor een avond iets bij mij heb dat ik met een beetje heet water om kan toveren tot een voedzame maaltijd. ‘Overleefde’ ik jaren geleden vaak nog op pasta-pesto (meestal tortellini en goedkope pesto uit een potje), de laatste jaren besluit ik vaak overdag of ik wil koken of uit eten ga. Bij koken probeer ik vlak voor het einde een supermarkt te vinden en haal ik ook wat verse ingrediënten. Wel vaak met pasta omdat dat gewoonweg makkelijk is.

Camping cuisine

Meer en meer kies ik er ook ‘s avonds voor om ergens te gaan eten. En dan neem ik echt gewoon waar ik op dat moment trek in heb Toegegeven, dat is lang niet altijd zo gezond als zou moeten maar zoals gezegd – het is vakantie.

2 antwoorden op “Eten en drinken tijdens fietsvakantie”

    1. Nou, daar zal je versteld van staan. Ik kom een paar kilo lichter terug maar toch zitten de spijkerbroeken strakker. Rara…

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.