De GBDIVIDE van Land’s End naar John O’Groats

De winter betekent plannen maken voor het fietsjaar dat voor mij ligt en snuffelend in een bookshop in Newcastle, loop ik tegen een vergeten plan aan. In dromen voor 2021 beschrijf ik de route al een keer maar corona en andere plannen gooien roet in het eten. Het wordt de Frontlijnroute en 2022 – ik had al lopend de West Highland Way bedwongen – maken ze plaats voor de Heilige St Olav en het hoge noorden. Ik stof mijn oude droom af en besluit dat 2023 het jaar wordt om de GBDIVIDE te fietsen.

Maar dan onverhard


GBDIVIDE verbindt Lands End met John O’Groats. De meest zuidwestelijke punt van Engeland met de meest noordoostelijke punt van Schotland. De snelste route tussen beide plaatsen is zo’n 1400 kilometer lang maar volgt veel doorgaande autowegen. De GBDIVIDE is een slordige 600 kilometer langer en neemt de avontuurlijke weg. De onverharde. Althans, het is een 50/50-mix tussen onverhard en verhard waarbij de onverharde stukken in alle verschijningsvormen tussen snel rollend gravel en te voet tegen een berg op met je fiets op je nek voor komen.

End to End


Lands End to John O’Groats, in de volksmond afgekort naar LEJOG, of als je in het noorden start, JOGLE, is voor veel Britse fietsers een begrip. Snelle jongens en meiden maken er een ultra race van, waarbij ze dag en nacht doorrijden om slechts met een paar hazenslaapjes zo snel mogelijk de finish te bereiken. Zo vormt de route van de GBDIVIDE ook het decor van de ultra GBDURO, een wedstrijd georganiseerd door The Racing Collective, vier etappes, die de rijders zo snel mogelijk en zonder externe hulp moeten zien te overleven.

The GBDIVIDE route runs the length of Britain, linking its wild places with its rich industrial past. Riders will experience a diverse range of geographies and micro cultures to give them a unique perspective of the rich history that has shaped the British Isles. Bursting with climbs and technical descents, this route will reward those with versatile ‘all-road’ setups and attitudes… expect road, gravel, singletrack, and everything in between - get a sneak peek for what's in store on bikepacking.com

En nu realistisch

Mijn plannen zijn iets minder ambitieus. Sterker nog, om in aanmerking te komen voor een eervolle vermelding dat je de GBDIVIDE hebt overleefd, moet je aan allerlei regels voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld niet vooraf je accommodatie boeken of een stukje van de route afwijken. Dat gaat mij wat te ver. De sportieve uitdaging spreekt mij aan maar het blijft vakantie. Kijkend naar de afstanden die ik afgelopen zomer wist af te leggen, wil ik hier de lat ook niet al te laag leggen. Ik denk nu aan netto vijftien of zestien dagen. Met ca. 2000 kilometer en ongeveer 27000 hoogtemeters kom je dan op een gemiddelde van 125-133 kilometer per dag en zo’n 1700-1800 hoogtemeters. Dat klinkt met bagage als een prima uitdaging om voor te trainen.

Meer over de voorbereiding