In ‘de smartphone als GPS’ haalde ik het al aan. Om mijn telefoon up-and-running kan houden heb ik een oplader nodig die ik aan kan sluiten op de naafdynamo. Stroom onderweg is noodzakelijk als ik de telefoon wil gebruiken om te navigeren. Tijdens mijn zoektocht op het internet kwam ik vooral de USB-werk en de E-werk van het Duitse bedrijf Busch+Müller tegen en ik heb gekozen voor de laatste. Beide -werken lijken op het oog erg op elkaar maar details en verkoopprijs verraden het verschil. In leeftijd en prestaties is de USB-werk het jongere, zwakkere broertje van de E-werk.
USB-werk
De USB-werk levert, verbonden met de naafdynamo, alleen USB-spanning – 5 volt en 550mA. Dat zou voldoende moeten zijn om een telefoon tijdens het fietsen bij te laden. Het apparaatje heeft een geïntegreerde bufferaccu om een korte stop te kunnen overbruggen en spanningswisselingen op te vangen. Dat laatste is goed want veel telefoons raken van slag bij het minste of geringste spanningsverschil. Zoals de naam al weggeeft is deze oplader alleen geschikt voor USB-apparaten. In deze Duitse test wordt aangegeven dat de USB-werk voor het laden van bijvoorbeeld een GPS een prima alternatief is maar dat je voor een stroomvreter als de iPhone beter kunt kiezen voor de E-werk. En laat ik nou de iPhone gebruiken.
E-werk
In tegenstelling tot de USB-werk kan je de prestaties van de E-werk volledig instellen naar de behoefte van je apparatuur (van 0 tot 1400 mA en van 2,8 tot 13,3 volt). Een ander groot verschil is dat de E-werk al vanaf 10km p/u stroom levert en vanaf 15 km p/u je telefoon net zo snel oplaadt als thuis in het stopcontact. Veel meer dan zijn kleinere broertje. Erg prettig als de dag begint met een lege telefoon en een berg die beklommen moet worden.
Met de meegeleverde bos kabels en stekkers is er voor bijna ieder apparaat wel een configuratie te maken. Voor de iPhone moet je echter wel zelf een kabeltje meenemen. De aansluiting op de naafdynamo is kinderlijk eenvoudig. Stekkertje loshalen, open maken, draadeindjes van de verlichting loshalen en samendraaien met de draadeindjes van de oplader. Stekkertje sluiten, terugplaatsen en klaar. Met het bijgeleverde bevestigingsmateriaal kan iedereen de oplader naar eigen wens monteren.
Buffer-accu
Helaas heeft de E-werk geen ingebouwde buffer-accu. Deze moet je er los bijkopen als je niet wilt dat de stroomvoorziening bij iedere stop onderbroken wordt of als je apparaat niet goed met spanningswisselingen om kan gaan. Ik heb gekozen voor de relatief dure buffer-accu die speciaal voor de E-werk geleverd wordt door Busch+Müller. Voordeel van de buffer-accu is dat deze tegelijkertijd kan opladen en spanning af kan geven. Iets wat veel goedkopere accu-packs niet kunnen. Daarnaast is de accu eenvoudig ergens in de buurt van de E-werk te monteren met het bijgeleverde tasje.
Tijdens een kort testrondje lijkt alles feilloos te werken. Zodra ik mijn iPhone aansloot werd de batterij opgeladen. Binnenkort ga ik het geheel wat uitgebreider testen door een stuk te fietsen mét werkende navigatie en een bijna lege telefoon. Ik heb ervoor gekozen om de E-werk niet ‘permanent’ te monteren met tie-wraps maar om de bijgeleverde rubber ringen te gebruiken. Op deze manier kan ik er onderweg voor kiezen om de oplader achter te laten op de camping of in mijn tas te stoppen.
Dit bericht bevat affiliate links
Gebruik deze combi inmiddels al een aantal jaar en kan zeggen dat ik er zeer tevreden mee ben. Ik heb dus wel gekozen voor permanente installatie en eea ondergebracht in apart frametasje goed beschemd tegen de elementen.
Wordt vnlk gebruikt voor navigatie als ook opladen gsm of batterijen.
Apparaatje is aangesloten op een SON 28 imo nog steeds de beste naafdynamo
Kan je daar eens foto van doorsturen Aub simmy@pandora.be
dank bij voorbaat
John kan je daar eens een foto van sturen van uw tasje grts
Fijn. Hartelijk dank voor je antwoord. Klasse. Ik ga nu met een gerust hart een en ander aanschaffen.
Een wat late reactie: Dank je wel Erik voor je antwoord en tip. Ik zal dus de buffer accu in mijn stuurtasje doen. Maar …is de uitgang van de E werk wel waterdicht?
Jahoor. Zowel de uitgang als de stekkertjes van de E-werk zijn waterdicht, net als de aansluitingen van de bufferaccu.
Ik las ergens dat de USB stekker niet waterdicht is en dus problemen geeft. Heb jij daar ervaring mee? Alvast bedankt voor je antwoord. Ab
Ha Ab, de stekker is inderdaad niet waterdicht. Ik stop deze dus in mijn stuurtas. De telefoon zit in een waterdichte hoes. Ik heb er geen problemen mee gehad. Ook niet in de Ierse regen.
Ik heb 2 weken geleden een powerbank met zonnecel aangeschaft, Lidl, €12.
Op fiets vast gemaakt en kan de Iphone en de Garmin opladen als de zon schijnt!
Hallo Han,
Ik wil je niet ontmoedigen maar dat probeerde ik in 2012 ook. Midden in de zomer naar Rome in de volle zon met een zonnecollector ter grootte van een A4’tje duurde het 2 dagen om de kleine powerbank 3/4 te laden. Da’s nu voor mij niet voldoende omdat ik mijn telefoon de hele rit gebruik.
Hopelijk zijn de technieken verbeterd en is het voor jou wel een oplossing.
Groet, Erik.
Kan je niet een gewone powerbank opladen met dit ding?
Hallo Jos,
Ja dat kan ook. Maar ik wilde graag een powerbank die kon opladen en spanning afgeven tegelijk. Dan wordt de keuze al een stuk beperkter.