Rome: een ongelovige bedevaart

Nu kan het nog. Deze zomer mag ik, voorlopig voor het laatst, genieten van een lange, welverdiende, onderwijsvakantie. Zeven weken helemaal voor mijzelf. Dé mogelijkheid om een sluimerende wens eens aan te wakkeren en tot uitvoer te brengen. Op de fiets naar Rome. Dat alleen al spreekt tot de verbeelding. Een pelgrimage op de fiets. Een ongelovige bedevaart.

Benieuwd naar hoe het mij vergaan is? Kijk dan snel bij van dag tot dag.

De route

In het voorjaar heb ik de knoop doorgehakt en ben ik begonnen met de voorbereidingen. De route lag meteen al vast. Enige jaren terug hebben mijn ouders de tocht gemaakt en zij waren erg enthousiast over Reitsma’s Route naar Rome. Vanaf Zwolle pik ik de route op in Nijmegen en ga ik via Roermond naar Duitsland. Koblenz, de Rijn, de Schwäbische Alb, vanaf de Bodensee door de Oostenrijkse Alpen Italië in. Bij Trento de omweg via Venetië en dan de hoofdroute via Bologna, Florence en Siena tot Rome. In Rome pak ik de trein en hoop ik met fiets en al in 24 uur terug te zijn in Zwolle.

40 dagen de tijd

Ik gun mijzelf ca. 40 dagen om de route af te leggen. De beschrijving gaat uit van 32 etappes maar omdat sommigen erg kort zijn denk ik dat het er voor mij een paar minder zullen worden. Er is echter zoveel moois te zien onderweg dat ik regelmatig ergens een dagje wil blijven om daar van te kunnen genieten. Zo wil ik bijvoorbeeld onderaan de Stelvio mijn tentje opslaan en deze beroemde Giro-col bedwingen op een trekkingfiets. Conditioneel moet dat tegen die tijd lukken.

Kaufen ist wunderschön

Een route alleen is natuurlijk niet genoeg. De Eifeltoren zag ik vanaf een omgebouwde mountainbike (die ik al jaren terug verkocht heb) en de Brandenburger Tor ben ik onderdoor gefietst op de Koga van mijn vader. Hoog tijd voor een eigen toermonster dus. Twee maanden terug ben ik de trotse eigenaar geworden van een Koga World Traveler 29. De hardware voor “on the road” is dus in orde.

De wensen

Vaude Hogan Ultralight

Zoals dat wel vaker gaat bij grote projecten houd ook ik een levendig en steeds wijzigend verlanglijstje bij. Daarop staan spullen die ik al dan niet keihard nodig heb voor onderweg. Tassen had ik al. Slaap- kook en eetspullen ook. De tent is vervangen voor een lichter exemplaar maar er blijven nog een paar grote en legio kleinere wensen staan die nog in het proces van wikken en wegen hangen. Een solar charger voor iPad en telefoon of die aansluiting op de fiets dynamo. Toch die GPS in plaats van routeboekjes. Nieuwere routeboekjes anders… En heel veel kleine dingetjes die de reis wat gemakkelijker kunnen maken. Mocht ik een dezer dagen de staatsloterij winnen dan ga ik mij een dagje uitleven in een buitensportzaak. Er vanuit gaande dat die vlieger niet op zal gaan slaap ik nog maar een paar nachtjes over de kosten en de baten.

Benieuwd naar hoe het mij vergaan is? Kijk dan snel bij van dag tot dag.