Back in business

Fietsen door Europa heeft lang stilgelegen. Of je het nu hebt over de website of het fietsen zelf maakt niet uit. Laten we het er maar op houden dat ik wat anders aan mijn hoofd had. Maar de kriebels zijn weer terug hoor. Net nu door de corona-crisis iedereen aan huis gebonden zit en het niet duidelijk is wanneer we weer met de fiets op pad kunnen heb ik de knoop doorgehakt om met de Santos dealer te gaan kijken hoe mijn nieuwe fiets er uit moet komen te zien.

Santos Cross Lite

De fiets van mijn dromen is de Santos Cross Lite. Die kan je zien als een multifunctionele gravelbike en meer. Uit te voeren als semi-racefiets, als mountainbike, als strandracer of gewoon als snelle vakantiefiets. En dan vergeet ik alle cross-over combinaties die er ook mee te maken zijn en nog negenhonderdnegenennegentig andere toepassingen. Naast nieuwe vakantieavonturen hoop ik deze fiets veel te gaan gebruiken voor woonwerkverkeer en om er bij minder weer mee op uit te trekken. De Santos is namelijk uitgevoerd met een Rohloff-naaf en riemaandrijving. Dus als je terugkomt van een lange natte rit dan is het onderhoud te verwaarlozen.

Bikepacken

In mijn laatste post liet ik al een beetje doorschemeren dat ik op zoek was naar wat anders. Lichtgewicht en snel. Misschien soms korter of juist wat luxer. In plaats van het klassieke verhaal van een fiets vol met bagage. Begrijp mij alsjeblieft niet verkeerd, er is helemaal niets mis mee, maar mijn interesse verschuift langzaam naar een iets sportievere manier van fietsreizen. Naast de mooie ervaringen van het gewoon onderweg zijn ben ik door het wielrennen meer en meer gecharmeerd van de sportieve prestatie die er ook bij komt kijken. Dus kleinere tassen, minder spullen, grotere afstanden, meer zien. Dat zijn in het kort mijn beweegredenen om over te onderzoeken of het bikepacken iets voor mij is.

Mijn racer – een Trek Emonda SL6 Disc

Maar first things first. Een nieuwe fiets. Santos bouwt de fietsen aan de hand van de wensen van de koper. En aangezien ik besloten heb voor die rol te gaan, liggen er een boel keuzes op mij te wachten. Welk stuur, welke naven, wel of geen vaste verlichting? Welke voorvork, trappers, hoeveel bidophouders, het zadel, spatborden en wat al niet meer. De komende tijd zal ik hier de vorderingen bij proberen te houden en jullie meenemen op weg naar nieuwe fietsavonturen.

6 antwoorden op “Back in business”

 1. Hoi Erik,
  Leuk om weer de verhalen en verslagen van de nieuwe plannen te mogen lezen
  Groet Theo

 2. Hé Erik,
  Ben heel benieuwd hoe je fiets er uit komt te zien. Zijn die onderdelen op voorraad of moet alles besteld worden?

  1. Volgens mij heeft Santos het meeste wel liggen. Je bestelt bij de dealer en dan wordt de fiets door Santos samengesteld. Na een week of zes kan je rijden.

 3. Nou Erik, begin is er weer. Ben benieuwd naar de rest van dit seizoen. Ik ga je zeker weer volgen.

  Succes, Johan

  1. Dankjewel Johan, we zullen zien wat het gaat brengen. Zeker in deze tijd is dat de vraag. Maar hou dan ook gaat het weer over fietsen. Of het nu kort en dichtbij is of lang en ver weg.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.