Een bestemming of route kiezen en dan?

Je gaat het doen. Op fietsvakantie of meerdaagse bikepack-tocht. Dat besluit is genomen maar je moet nog op zoek naar een bestemming of een route om te fietsen. Sommige mensen hebben al duidelijk een doel voor ogen en anderen hebben geen clou waar ze moeten beginnen. Ik heb geen vastomlijnd stappenplan maar wel wat handreikingen waar je misschien iets aan hebt. Het is in ieder geval mijn manier om tot een plan te komen en deze waar nodig onderweg naar believen aan te kunnen passen.

Fietsvakantiewinkel webshop

Het wensenlijstje

Om te beginnen heb ik, net als velen met mij, een wensenlijstje in mijn hoofd met routes en bestemmingen die ik zeker nog een keer wil befietsen voor ik mijn rijwiel aan de wilgen hang. Bij het onderling uitwisselen van de belevenissen speelt dit lijstje een grote rol en komt het vaak meteen na de reeds afgevinkte avonturen ter sprake. Het zijn de al dan niet concrete plannen voor nog vele jaren fietsplezier voor de boeg. Hoe zo’n lijst ontstaat? Bij mij zijn het de verhalen die ik onderweg heb gehoord, maar vooral online inspiratie. Kijk om te beginnen eens op de websites van Europafietsers, de Wereldfietser of bikepacking.com en de inspiratie vliegt je om de oren. Ik struin hier menige regenachtige winterdag rond en mijn lijstje met bestemmingen wordt langer en langer. Ben je meer van het luisteren? Dan moet je zeker de Fietsvakantie-podcast proberen. Hendrik laat vakantiefietsers aan het woord, in alle soorten en maten. Zelfs ik was een keer te gast.

De tijd bepaalt het doel of andersom

Mijn vakantieplannen beginnen over het algemeen met een van de volgende twee variabelen: doel of tijd. Wanneer in de winter een van de vele wensen op het eerder genoemde lijstje langzaam naar de eerste plek is gestegen, dan kan het zijn dat ik er voor dat jaar de tijd bij probeer te vinden of als de omstandigheden de tijd reeds dicteren, probeer ik er een passende wens bij te vinden. Natuurlijk droom ook ik er ook van om full-time op vakantie te gaan maar helaas nopen de actuele opbrengsten uit de staatsloterij mij om naast het fietsen nog een betaalde baan aan te houden en daarmee is tijd wel een beperkende factor.

Reality check door globaal te plannen

Als ik dan globaal weet waar ik naartoe wil en hoeveel tijd ik heb, dan duik ik op de details. Want om te controleren of mijn idee ook echt uitvoerbaar is, moet ik toch de haalbaarheid weten. Meestal probeer ik een beeld te krijgen door de route in Komoot te zetten en te spelen met de dagafstanden. In de betaalde versie heb je de optie ‘reisschema per dag plannen’ om met een lange route dag-etappes te plannen, waarbij het programma aan de hand van de zwaarte ‘gelijke’ dagetappes voor je plant. Met per dag de afstanden, soorten wegen en natuurijk de hoogtemeters. Op die manier krijg ik een globaal overzicht van wat mij te wachten staat.

Meerdaagse tour plannen van bestaande route
Totaaloverzicht
Details per dag

Etappes, afstanden en rustdagen

Nagelang de omstandigheden ga ik er vanuit dat een slordige 120 kilometer per fietsdag wel haalbaar moet zijn. Als je solo onderweg bent dan is dat prima te doen. Ik hou ook rekening met een paar rustdagen. Eentje per week gemiddeld. Om bijvoorbeeld een stad te bezoeken of om gewoon een dagje uit te rusten. Bij het oriënteren plan ik die nog niet meteen in, maar ik probeer ik al wel vast te kijken wanneer dat ongeveer uit zou komen. Soms ligt een plek die ik graag wil zien niet lekker in etappes. Niet getreurd, dan is er altijd nog de optie om er na een kortere fietsdag aan te komen en een halve rustdag in te lassen.

Overnachtingen zoeken met een handig tooltje

Ik vind het fijn om ook globaal een beeld te hebben van de opties om te overnachten. Zijn er op bepaalde trajecten veel campings en kan ik op de bonnefooi op pad, of moet ik tijdens de reis goed opletten? Waar moet ik op zoek naar een alternatief? Kan/mag/wil ik ergens wildkamperen? Om in ieder geval de campings te kunnen inschatten gebruik ik sinds kort de camping selecor van lijsttrekkers.be. Gewoonweg een briljant tooltje. Je upload je route (gpx), selecteert de maximale afstand vanaf de route en je krijgt een overzichtje van alle campings die volgen Open Street Map langs de route liggen. Kudo’s!

Camping selecor van lijsttrekkers.be

Hindernissen en niet-te-missen

Nu lijkt het misschien of ik vooraf alles al probeer vast te leggen. Dat is niet het geval hoor. Door mij te oriënteren op de route weet ik wel waar eventuele knelpunten of kansen zitten. Een lang traject zonder winkels bijvoorbeeld. Dan weet ik dat ik boodschappen ‘in huis’ moet hebben. Of om zeker te weter dat ik die hele leuke fietscamping met speciaalbiercafé niet mis natuurlijk. Het geeft mij een gerust gevoel als ik dat soort zaken alvast een keer gezien heb. De details hou ik onderweg wel in de gaten. Per dag kijk ik vooruit waar ik ongeveer terecht wil komen en wat er langs de route op mijn pad komt.

Niet te vroeg de deadline halen

Het lukt mij hoe langer hoe meer om aan het einde van de reis netjes uit te komen. Dit is vooral fijn als je voor de terugreis op een specifieke dag je trein, bus, boot of vliegtuig geboekt hebt natuurlijk. Of om je collega’s niet teleur te hoeven stellen met een belletje dat het iets later wordt. Mijn ervaring met zo’n deadline is eerder dat ik tijd teveel inruim en dus op een gegeven moment moet vertragen, dan dat ik haast krijg onderweg. Ik ben dus in de loop van de jaren steeds ‘strakker’ gaan plannen. Niets is zo vervelend als je aan het einde kunst en vliegwerk moet uithalen om je dagen door te komen. Dan eindigt je vakantie namelijk voor je gevoel een paar dagen eerder en dat is pas echt zonde.

Plan B doet ook mee

Je kunt natuurlijk ook zorgen voor een plan B. Een extra route of omweg die je op een gegeven moment in kunt zetten als blijkt dat je tijd over hebt. Zo ben ik, eenmaal aangekomen in Santiago de Compostela doorgefietst naar Finesterre en heb ik zo nog twee fietsdagen extra gehad. Het kan ook andersom. In Ierland ben ik wat langer blijven hangen aan de westkust – geen probleem want de trein bracht mij gewoon naar de hoofdstad Dublin zodat ik na een dagje stad keurig op tijd de ferry naar Holyhead* te pakken had en mijn tocht kon voortzetten. Zeker in Europa zijn zulke oplossingen vrijwel altijd voorhanden.

Kortom, ja, het heeft zeker zin om je goed voor te bereiden op je fietsreis. Al is het alleen maar om vooraf kennis te verzamelen die ervoor kan zorgen dat je onderweg de vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt. Alles plannen zou ik toch proberen te voorkomen. Zeker als je reis wat langer is. De mogelijkheid om je plannen spontaan aan te kunnen passen zijn heel wat waard.

Het plan staat. Nu aan de gang met de randvoorwaarden zoals de heen- en de terugreis of de benodigde spullen. Veel plezier!

Dit bericht bevat affiliate links

Eén antwoord op “Een bestemming of route kiezen en dan?”

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.