Fiets- en Wandelbeurs deel 2 – fietsen testen

Terug naar de Fiets- en Wandelbeurs. Fietsen kijken en vooral fietsen voelen en proberen. Natuurlijk kan je een een fiets niet echt testen op een beurs, maar de flinke indoor fietsbaan door hal 1 en 2 is het wel the next best thing en de ideale gelegenheid om alvast een voorselectie te doen voor het echte testen. Bijvoorbeeld om de verschillende schakelsystemen te proeven.

Betrouwbare pakezel

Ik speel namelijk al een tijdje met de gedachte om op zoek te gaan naar een nieuwe reisgenoot. Eentje die mij, trouw en met zo min mogelijk onderhoud of problemen, de komende jaren kan vergezellen. In dat proces heb ik even overwogen om richting bike packing te kijken maar uiteindelijk kies ik toch voor de relatieve luxe van een stevige reisfiets waarop ik zonder angst mijn hele hebben en houden kan binden. Een groot gedeelte van de zondagochtend stond dus in het teken van fietsen kijken, fietsen testen, foldermateriaal bekijken en inpakken, standhouders uithoren en nog een rondje fietsen kijken. Ik geloof dat ik wel een aardig beeld heb gekregen van de de opties.

Schone handen

Het segment waar ik in geïnteresseerd ben, begint zo’n beetje bij de €4000. En dan heb je nog geen verlichting, slot, bagagedragers of spatborden. Maar wel een riem in plaats van een ketting en Pinion of Rohloff-versnellingen in plaats van de good old derailleur. Dus nooit meer op de camping dat vieze plastic zakje uit mijn voortas halen om de ketting schoon te maken en hopelijk ook nooit meer smerige handen die ik met koud water weer in fatsoen moet zien te krijgen. Pinion of Rohloff  zijn de enige twee serieuze alternatieven voor een derailleur. En in combinatie met een riem, oftewel belt staan de systemen breed aangeschreven als onverwoestbaar en onderhoudsvrij. Precies wat ik wil.

Pinion

De P1.18 en de P1.12, met respectievelijk 18 en 12 versnellingen zijn de twee systemen voor de fietsreiziger. Beide hebben een groter bereik dan de derailleur (636% en 600%), waarbij de stapjes bij de P1.18 11,5% zijn en bij de P1.12 17,7%. Bij een derailleur verschilt dit per combinatie. Of de P1.12 daarmee geschikt is voor een reisfiets valt te betwijfelen als ik de verhalen hoor en lees. De algemene tendens is in ieder geval dat de relatief grote stappen in de bergen op zijn minst oncomfortabel zijn en daarom misschien meer geschikt voor een fiets met elektrische trapondersteuning. Naast het weinige onderhoud (1x per jaar / om de 10.000 km olie verversen) heeft de Pinion het voordeel dat je letterlijk in een handomdraai kunt schakelen. Ook als je onderaan de beklimming merkt dat je dit eigenlijk vergeten was en je stilgevallen bent. De Pinion-bak zit in de crank, zodat ook het relatief hoge gewicht laag en centraal ligt.

Idworx Easy Rohler Evo met Rohloff

Rohloff

Met zijn 14 versnellingen die onderling ongeveer 13,5% verschillen, staat de Rohloff-naaf garant voor een bereik van 525%. Te vergelijken met 27 versnellingen bij een derailleur. Prima voor in de bergen. Naast het prijsverschil heeft de Rohloff-naaf het voordeel dat er iets minder kracht verloren gaat dan bij de Pinion. In dit vergelijk wint trouwens de derailleur. Ook is de Rohloff lichter dan zijn concurrent, al valt dat qua rijgenot misschien wel weer weg door de gunstigere gewichtsverdeling. De olie gaat trouwens net zo goed een jaar mee, maar moet wel ‘al’ bij 5000km vervangen worden. En naar het schijnt kan je wel even vooruit met deze naaf. 150.000 tot 200.000 kilometer om precies te zijn. Van de Pinion zijn er wat dat betreft nog geen cijfers maar als twee oud engineers van Porsche de concurrentie aangaan met het Rohloff-bolwerk dan mag je vergelijkbare of misschien wel betere resultaten verwachten.

Santos Travelmaster 3+ met Pinion

Een voorlopig verdict

Wat moet je dan kiezen? Ik heb op beide een paar rondjes gereden en zo op het vlakke voelde ik weinig verschil. Allebei heerlijk, al kunnen de verschillende verschillende high-end frames daar ook aan bijgedragen hebben. Zonder het ook maar enigszins te kunnen staven had ik het wel idee dat ik Rohloff iets soepeler vond schakelen. Dus ondanks dat ik wel gecharmeerd ben van de Pinion-looks neig ik licht naar de Rohloff-kant. Iets waar de verhalen over krachtverlies, het gewicht en niet onbelangrijk, de prijs, aan bijdragen. Gelukkig heb ik nog even om mijn besluit te nemen. Ik wil eerst flink wat fietsen testen. Niet alleen Santos en Idworx, maar ook bijvoorbeeld de stalen fietsen van Avaghon. Mede gesteund door de flinke kostprijs heb ik met mijzelf afgesproken dat ik komende vakantie nog met mijn Koga Worldtraveller 29 op pad ga. Al sluit ik niet uit dat ik daar vanaf zal wijken als ik een aanzienlijk bedrag win in de Staatsloterij.

Keuzehulp

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening en ervaringen want fabrikanten en verkopers hebben natuurlijk zo hun eigen belangen bij het delen van informatie. Laat een reactie achter onderaan deze post.

 

Eén antwoord op “Fiets- en Wandelbeurs deel 2 – fietsen testen”

  1. Los van welke versnelling module je gaat nemen, heb je aan de Idworxs BLT gedacht?
    Gezien de techniek zou mijn voorkeur uitgaan naar Pinion

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.