Met je fiets in de trein

Tenzij je thuis vertrekt en ook weer thuis uitkomt, zal je altijd transport nodig hebben om met je fiets op het startpunt te komen en/of aan het einde van de tocht weer naar huis te gaan. Gelukkig zijn daar allerlei mogelijkheden voor te verzinnen. Ik zal de komende tijd in een paar artikelen ingaan op hoe ik tegen de verschillende opties aankijk en ik begin met de trein. 

Goed voor jezelf en beter voor het milieu

Zet je fiets in het bagagecompartiment en zoek de gereserveerde plek. Je reis is begonnen. Op naar een mooie fietsvakantie of juist vol indrukken (en in een topconditie) onderweg naar huis. Als je een goede verbinding hebt, is het erg fijn om als fietsreiziger met de trein te gaan. En nachttreinen zijn dan naar mijn idee helemaal super. Je verspilt er immers geen kostbare vakantiedagen mee. Terwijl je droomt over je avonturen, rijdt de trein van A naar B. Met jou erin. Veel fietsers kiezen ook juist voor de trein omdat het een milieuvriendelijke manier van reizen is. En nog steeds relatief snel. Het ligt een beetje aan je bestemming maar zeker binnen Europa concurreert de trein met het vliegtuig. Op vele fronten.

Fiets in de Nederlandse trein

Een hele puzzel

Reizen met de trein is daarentegen niet altijd even eenvoudig. Regels en (on)mogelijkheden verschillen per land, per regio of zelfs per trein. Sowieso moet je vrijwel altijd reserveren voor je fiets en is er vaak maar beperkt plek. Op sommige hogesnelheidslijnen zijn fietsen helemaal niet toegestaan en in bijvoorbeeld de Thalys of TGV mag je fiets alleen mee als deze maximaal de afmetingen heeft van een grote koffer. De kosten variëren. Soms kan een fiets gratis mee maar meestal kost een vervoersbewijs voor je aluminium ros tussen de €10 en €20. Dat is een schijntje. Het ticket om zelf ook mee te mogen ligt internationaal helaas stukken hoger, maar als je op tijd boekt is er vaak wel een gunstig tarief te vinden.

Irritant, vervelend of zelfs uitdagend

Hou er bij het boeken wel rekening mee dat overstappen met een volgepakte fiets net even iets anders is dan overstappen al forens onderweg naar kantoor. Vaak overstappen kan irritant zijn, weinig tijd voor het overstappen vervelend, en als er dan op het op-, over-, of uitstapstation geen liften naar de perrons zijn, zelfs uitdagend. Een krappe overstap kan dan misschien wel als je het perron slechts hoeft over te steken maar wordt een hele toer als je van het ene naar het andere eind van het station moet.

Gelukkig zijn er specialisten

Al bij al lijkt het wel alsof een treinreis een onneembare hindernis van bureaucratie is, maar ik vind het verreweg de prettigste manier van reizen. Vooral als het met je bestemming uitkomt is de trein zeker een prima optie. Je moet vooraf alleen goed onderzoeken wat er allemaal wel of niet mogelijk is. Dat gaat bijvoorbeeld heel goed bij de Treinreiswinkel. Ook op de sites van Deutsche Bahn of SNCF is allerlei specifieke informatie te vinden om je reis voor te bereiden en om tickets te boeken.


Aanvulling 07-08-’20

Sinds kort helpt de treinreiswinkel niet meer met het boeken en reserveren van fietsplekken. Helaas en een gemis. Op hun site stond:

‘Ivm de beperkingen in treinvervoer en noodzakelijke herstructurering is het vanaf 1.6.2020 niet meer mogelijk om boekingen te maken voor trein&fiets bij de Treinreiswinkel’

Jammer. Het was een grote meerwaarde. Gelukkig had ik voor mijn reis vanuit Praag hele goede ervaringen met NS Internationaal. Via de site gaat het niet maar als je belt met de klantenservice wordt je uitstekend geholpen.


Eigen ervaring

Zelf hebben mijn fiets en ik vanuit Berlijn en vanuit Rome de trein gepakt om thuis te komen. Dat dit vanuit Rome een heel avontuur was lees je in mijn verslag terugreis deel 1 en deel 2. En zelfs als je treinreis niet helemaal volgens plan loopt, zijn er nog steeds voordelen. Het levert namelijk prachtige verhalen op.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.