Een nieuw fietsjaar voor de boeg

Aan het begin van een nieuw jaar gaat het steevast kriebelen. Zin om er met de fiets op uit te trekken. En dan bedoel ik niet het zoveelste trainingsrondje, maar echt. In mijn fantasie ben ik al onderweg. Kort of lang, dat maakt nog even niet uit. Gewoon op pad. Tassen op de fiets en gaan. Ik speur websites af, maak een aantal halve plannen en zit al een paar keer gebogen over mijn routeplanner om te proberen de ultieme tocht samen te stellen, inclusief de must-sees en beste plekken om te overnachten. Kortom, het is weer tijd.

Oefenrit

Een paar weken terug – zeker niet het beste weer maar toch – besloot ik niet met de auto of de trein naar Brabant te gaan, maar te fietsen. Met verschoning in mijn zadeltas en flink wat reepjes, werd op visite gaan meteen ook een mooie lange duurtraining over de Veluwe tot onder de rivieren. En al is het maar een dag op de fiets, het fietsvakantiegevoel komt dan weer tevoorschijn. Een soort snelkookpan voor plannen in de rest van het jaar. En die plannen beginnen nu vastere vormen aan te nemen.

Rondjes door eigen land

Zo liggen er nu al drie boekjes geduldig te wachten om mee op reis te gaan. Allereerst twee van de Drentse Fietsers. Rondje Drenthe en Rondje Groningen. Rondje Drenthe wilde ik eigenlijk dit weekend fietsen maar vanwege de weers- en windvoorspellingen van zondag stel ik dat nog even uit.

Twee lange dagen in het zadel waarvan eentje met regen en fikse windtegen – het moet ook in de winter nog wel een beetje leuk blijven.Rondje Groningen staat al wel in de agenda. Die stok staat mooi achter de deur. Begin mei ga ik samen met mijn vader een lang weekend op pad. Lekker luxe met overnachtingen in hotels of B&B.

En het derde boekje dan?

Dat is het Olavspad – pelgrimsroute in Noorwegen. Ik speel al een tijdje met het idee om naar het noorden te gaan. De enige windrichting waar ik nog niet naartoe op fietsvakantie ben geweest. Scandinavië trekt. Al lang. De korte trips naar Noorwegen, vooral voor werk, eindigen steevast in het tot nu toe loze besluit terug te komen met de fiets. Ik verslind de spannende TV-series en boeken, droom weg bij de zangerige klanken van de noordelijke talen en kan mij zelfs in het grote blauwgele Zweedse woonwarenhuis geheel verliezen. Hoogste tijd om van mijmeringen echte plannen te gaan maken.

Sykkelpilegrim langs Olavsvegen

Mijn voorliefde voor fietsroutes met een iets diepere betekenis heb ik vaker aangehaald. Een historische route langs oude of recentere geschiedenis maakt een reis nu eenmaal interessanter dan alleen maar kilometers door een mooi gebied. Er schuilt nog altijd een ongelovige pelgrim in mij. Zo kwam ik uit bij het Gudbrandsdalsleden van Oslo naar Trondheim. Qua elan deed Trondheim vroeger niet onder voor de nu veel bekendere pelgrimssteden Rome of Santiago maar in de huidige tijd krijgt het pad maar een fractie van het aantal bezoekers, dat jaarlijks naar het zuiden trekt, te verstouwen.

Trondheim

De driehoek Oslo – Selånger – Trondheim

Oorspronkelijke pelgrims volbrachten de tocht naar Trondheim te voet maar dankzij Gea van Veen van Via Gaia is er nu ook een fietsroute en deze vormt de basis voor tocht die ik in gedachten heb. De basis zeg ik, want met ruim zeshonderd kilometer is het wat krap bemeten voor een zomervakantie. Dat treft, want samen met met St. Olavsleden van Selånger (Zweden) naar Trondheim en de route van Oslo naar Selånger, vormt het, een driehoek van ongeveer tweeduizend kilometer. Nu hebben we het ergens over.

In het spoor van Olav de Heilige

In het spoor van Olav de Heilige – van Via Gaia

Aan de slag

Nu de uitvoering. Veel lezen en uitzoeken voor de boeg. Om te beginnen moet ik heen en terug naar Oslo. Ik wil niet vliegen en liever ook niet met de auto, dus dat zal een combinatie van trein en ferry worden. Als iemand goede ideeën heeft voor een route dan hou ik mij aanbevolen. Verder gaat de tent mee. Ik wil in principe kamperen om de kosten een beetje te drukken. En aangezien wildkamperen officieel is toegestaan, wil ik zeker kijken of ik dat een paar keer kan doen. Ook daarbij zijn goede tips van harte welkom.

Zijn jullie ook al bezig met plannen voor het nieuwe jaar?

5 antwoorden op “Een nieuw fietsjaar voor de boeg”

    1. Hallo Peter, iedere keer als ik een nieuw bericht post komt er ook een nieuwsbrief uit – geen aparte dus. En berichten post ik alleen als ik op pad ben geweest (en tijd heb gehad om iets te schrijven). Op dit moment heb ik het redelijk druk en komt het er niet van, maar hopelijk staat er komende zomer weer een heel nieuw avontuur online. Het rondje Drenthe dat ik vorig weekend heb gereden zit er al wel aan te komen. Uiterlijk begin volgende week.

      Gr. Erik.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.