Op bedevaart

Wat is het toch met bedevaartsoorden? Wat maakt het dat juist die plekken in de moderne tijd nog steeds hun aantrekkingskracht hebben? Ook zonder grondig onderzoek durf ik wel te beweren dat de moderne pelgrim geen wereldwonderen meer najaagt of voor zijn zielenrust die ene heilige plek wil zien zodat hij daarna vredig heen kan gaan. Slechts een kleine groep gaat nog echt op pad vanuit het geloof. 

Ik denk dat de meeste pelgrims, net als ik, vooral op pad gaan vanuit een soort geestelijke onrust en het verlangen om zichzelf tijdens de zware tocht te overwinnen.

Redenen voor de bedevaart

Redenen voor het ondernemen van een bedevaart zijn om over een hogere waarheid, God of het leven na te denken; om het Heilige te ervaren, om een gunst (bv. genezing) te gaan vragen; respect te betuigen; om inspiratie te verkrijgen; om tot bezinning te komen of zelfs boete te doen voor misstappen (zonden); om een poosje afstand te nemen van een hectisch dagelijks bestaan; om de ervaring; om er geweest te zijn; of om andere mensen te ontmoeten.

De drijfveren van de moderne pelgrim

Ook zonder geloof blijft het gros van de door Wikipedia omschreven drijfveren overeind. Op de fiets wordt het leven overzichtelijk. De route, eten en drinken, een slaapplaats. Dat zijn de zaken waar je je een maand lang mee bezig houdt. Al het andere is ondergeschikt en dat werkt als een lange meditatie. Een bezinning zo je wilt. 

Op pad met enkel jezelf geeft het je de gelegenheid om grote schoonmaak te houden in je hoofd zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën en inzichten. Maar ook de uitdaging om de mentale en vooral ook fysieke grenzen te verleggen en dit onder

3 antwoorden op “Op bedevaart”

  1. Hi Erik, ik ben per toeval op je website gekomen en overweeg ook in mei of juni te starten met deze trip op de fiets. Zat al langer in mijn hoofd en ontmoette vandaag iemand die in juli de route gaat lopen. Aangezien ik geen beste loper ben (heb ik ervaren tijdens het lopen van een paar trajecten van het Pieterpad) verheug ik me erop om dit met de fiets te gaan doen. Ook ik woon in de buurt van Haarlem, dus we hebben hetzelfde startpunt. Ik ben heel benieuwd naar jouw progressie en voorbereidingen dus blijf je graag volgen. Ik heb vandaag besloten te gaan fietsen, dus ik moet nog helemaal beginnen. Maar dat gaat vast goed komen. Wens jou het allerbeste met de voorbereidingen, mooie reis toegewenst en wellicht tot spreeks. Vriendelijke groet, Johan van de Luijtgaarden

    1. Hallo Johan, leuk om te lezen dat je mijn vorderingen gaat volgen. Een extra motivatie om ze goed te verwoorden. Ik moet ook nog een beetje beginnen hoor. En ook voor jou veel succes met de voorbereiding en de reis. Wie weet tot ziens onderweg. Groet, Erik.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d