Destination Santiago

Door de uitnodiging om over mijn fietsreis naar Rome te komen vertellen op de Fiets- en Wandelbeurs begon het weer te jeuken. Om goed beslagen ten ijs te komen bij het voorlichten van medefietsers, heb ik mijn oude blog nagelezen. Toen wist ik het zeker. De vakantiefiets gaat uit de schuur, de tassen gaan er weer op en ik ga weer op pad. En na een dag onder de fietsers was het helemaal gedaan.

Waarheen?

Een rondje om de Baltische Zee? zwerven door Zweden? Alle Scandinavische hoofdsteden met de fiets? Eerst liep ik te dubben over het hoge noorden. Beperkte vakantiedagen, het mogelijke koude, natte weer, reisgedoe heen & terug  en Scandinavische prijzen maakten voor mij dat de keuze toch op het zuiden is gevallen.

Na Rome 2012 volgt in juni de Sint Jacobs fietsroute,  Santiago de Compostela. Opnieuw langs pelgrimswegen, wederom een ongelovige bedevaart, maar nu naar Spanje.

Het doel en de reis

Op de een of andere manier hebben de pelgrimswegen ook op mij hun aantrekkingskracht. Het idee dat eeuwen en eeuwen mensen dezelfde route hebben genomen, op zoek naar zichzelf, iets hogers of gewoon omdat ze daartoe veroordeeld waren, geeft de reis een prettige lading. Santiago de Compostela – voor pelgrims uit heel Europa moet het al eeuwen haast magisch geklonken hebben.

Een heilig doel ver voorbij de horizon om op eigen kracht naartoe te gaan. Want hoe vaak je mij ook zal horen beweren dat het om de reis gaat en niet om het eindpunt, er is toch een eindpunt nodig voor de reis die je als doel gesteld hebt.

De riten

Of ik stempels ga verzamelen weet ik nog niet en misschien ga ik ga wel op de een of andere manier iets doen met de Jakobsschelp. Wellicht zal ik een klein steentje van huis mee nemen om achter te laten bij het grote ijzeren kruis bij Rabanal del Camino.

Ik ben niet gelovig maar de symboliek van het achterlaten van je lasten spreekt mij wel aan. De pragmaat in mij roept dan dat die lasten ook echt symbolisch moeten zijn, dus voor mij geen kinderkopjes in de fietstassen hoor.

Schrijvende reiziger


De reis begint origineel in mijn geboortestad Haarlem en voert over routes die gebaseerd zijn op oude pelgrimskaarten. Ca. 2500 kilometer. In gedachten zie ik al fietsend het landschap, de bouw en de cultuur langzaam veranderen naar de mediterrane loomheid van de zomer.

En ik zie mijzelf zitten en schrijven over wat ik gezien en beleefd heb. In een Belgisch café, op een Frans terras of in een Spaanse hosteleria. Want net als de vorige reis wil ik de liefde voor de fiets en het verhaal weer leven inblazen. De boekjes zijn binnen, de terugreis is gereserveerd. Ik kan niet meer terug – eh… – juist wel.

¡Hasta pronto y saludos a todos!

10 antwoorden op “Destination Santiago”

 1. Hallo Erik,

  Ik ben op 30 maart vertrokken vanuit Zutphen richting Tours. De eerste week met een vriendin richting Antwerpen en momenteel als vrouw alleen. Ben momenteel in Cambrai. Het plan was om via Parijs te fietsen. Maar in Frankrijk raden ze dit af vanwege criminele voorsteden en verkeersdrukte. Dat laatste vind ik een minder probleem, maar twijfel. Heb jij informatie of ervaring gehoord over Parijs?

  1. Hallo Annemarie,
   Jaren geleden ben ik een keer naar Parijs gefietst. De voorsteden vond ik meevallen. Maar de drukte was voor mij de reden om het onderweg naar Santiago niet te doen. Als je niet perse Parijs wilt zien zou ik het niet doen.

   Groet, Erik.

  2. Hallo Erik
   Bedankt voor je reactie. Ik ben vandaag in Compiegne en heb besloten om niet via Parijs te gaan. Dit geeft me een beter gevoel.
   Vriendelijke groet
   Annemarie

 2. Vanaf eind mei of begin juni ga ik ook deze reis aanvangen met de fiets. Lijkt mij een fantastische ervaring. Wellicht komen we elkaar nog tegen!

 3. Hallo Erik,
  Al googlend kom ik toevallig op jouw website terecht.
  Heb jij al idee-en over hoe je je fiets terug vervoert? Heb je mogelijk ervaringen met transportbedrijf Soetens? Of neem je je fiets mee in het vliegtuig?
  Ik ben me aan het bezinnen op het eerste deel, Utrecht – Tours, en als dat bevalt later nog eens een keer deel II en III (of beiden achter elkaar).
  Wie weet komen we elkaar wel tegen want juni spookt ook door mijn achterhoofd.
  groeten Jet.

  1. Hallo Jet,
   Ik dacht eerst aan UPS want daar las ik goede verhalen over. Toen ik het iets beter ging onderzoeken kwam ik echter ook veel negatieve ervaringen tegen. Twijfel nog een beetje. Vliegen met de fiets vind ik persoonlijk echt gedoe dus waarschijnlijk wordt het Soetens. Wel duur maar verreweg het beste in ontzorgen van de fietser en zorgen voor de fiets.
   Wie weet tot onderweg.

   Groet, Erik.

 4. Schrijven is duidelijk ook een talent, wij achterblijvers lezen graag je verhalen om zo een beetje mee te kunnen genieten! Super stoer dat je dit doet.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.