Dag 27: Bologna – Monte di Fó

Linksaf de camping af en na een paar kilometer rechtsaf omhoog. De wereld liep weer schuin en dat had meteen effect op mijn snelheid. Maar dat geeft helemaal niet. In totaal ging het een kilometer of 30 rustig omhoog en de laatste tien begon het echte klimmen tot aan de Passo di Rusticosa, het hoogste punt van de dag.  Daar kon ik rond de middag mijn ‘ik heb het gehaald colaatje’ bestellen. Met de bergen kwamen ook de schaduwrijkere wegen. In ieder geval het eerste stuk. Een paar kilometer onder de top, toen ik de provincie Bologna verliet en Toscane binnen reed, was het gedaan met de begroeiing en bleek de zon nog steeds zo onverbiddelijk aan de hemel te staan.

Flink glooiend

De Apennijen zitten een beetje tussen de Ardennen en de Alpen in. Vandaag veel landbouwgrond en kalkachtige rotsen gezien. Het glooit veel en af en toe steekt er een puntige rotspartij uit. Groot verschil met de twee andere A’s is dat het een stuk droger en erg dor is. Dat kan natuurlijk ook met de tijd van het jaar te maken hebben. Tot vlak onder de pas heb ik het dal van de Idice gevolgd. Dat is in nattere jaargetijden een rivier. Nu is dat een grindpad met soms erg grote kiezels. Op een paar plasjes na helemaal drooggevallen. Na de pas kwamen een paar mooie afdalingen, af en toe een klein klimmetje en uiteindelijk bracht een spectaculaire haarspeldweg omlaag mij op de camping waar ik samen met de twee heren van de camping bij Bologna geproost hebt op het feit dat het nog vroeg in de middag was en we nog uitgebreid konden genieten van het vakantiegevoel op deze luxe camping.

Al dat moois

Want dat is het wel. Na vannacht zonder enige voorzieningen buiten het sanitair is deze terrascamping met restaurant en zwembad prima vertoeven. Na de dagelijkse beslommeringen hebben wij ons dan ook met een boekje op de ligstoelen van het zwembad geïnstalleerd. En uiteraard ging het na een paar biertjes weer helemaal mis met alle goede voornemens over een eigen potje koken. Ze moeten ook geen campingwinkel en campingrestaurant combineren. Daartegen kan ik geen weerstand bieden. Ook hier is de pizza lekker.

Morgen kom ik aan in Florence. De volgende plek waar ik een dag wil blijven. Ook Sienna, een etappe verder, komt daarvoor in aanmerking, al kan het ook zijn dat ik daar de middag voor pak. Eigenlijk wil ik ook nog ergens een luie dag houden. Ik kom langs twee meren en, zoals vanmiddag aan het zwembad, geniet ik daar net zo goed van. Uiteindelijk is een dag of twee Rome voor mij ook wel genoeg.

A presto e saluti a tutti!

 

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.