Dag 2: Ulvenhout – Denderhoutem (136 km)

Het eerste levende wezen dat ik zag toen ik tussen Galder en Meersel België binnenreed, was een Vlaamse Gaai. Mijn dag kon per definitie al niet meer stuk. En dat werd nog mooier toen ik de hele dag namen op de wegwijzers zag staan die ik normaal alleen zie als ik in een biercafé door de kaart blader om iets lekkers uit te kiezen.

Opgejaagd

De Mark was niet het enige water waar ik vandaag langs mocht rijden want deze werd opgevolgd door de Nete, het Netekanaal en uiteindelijk de Dender. Gelukkig werden de jaagpaden afgewisseld met boerenweggetjes, rijke buitenwijken en zelfs met een heuse verlaten spoorweg. Geen rails meer maar nog wel stationnetjes.

Ook had de route vandaag een wat westelijke richting en was dat nou net de kant waar de wind vandaan kwam. Ik beken; Boudewijn de Groot is er aan te pas gekomen toen ik kromgebogen over mijn stuur… En de eindstand van vandaag is geen copy-paste-foutje. Ik heb het twee keer nagekeken, het is echt zo.

Omleiding

Clements Sweerman heeft zijn best gedaan om de route door de buitengebieden te laten lopen. Iedere keer als ik denk een plaatsje binnen te gaan weet hij mij aan de stadsgrenzen via een paar mooie fietspaden ongemerkt de stad weer uit te laten rijden. Natuurlijk kan je op zo’n moment besluiten om even van de route af te wijken en toch te gaan kijken. Iets wat ik vandaag een paar keer gedaan heb want het is tenslotte vakantie.

Lier in de verte

Dan blijkt dat de heer Sweerman gelijk had. Ja, er staat vaak wel een mooie kerk of iets dergelijks maar daar houdt het dan ook wel mee op. Met als grote uitzondering Mechelen. Gelukkig dirigeerde hij mij daar dwars doorheen. Niet dat ik de stad uitgebreid bezocht heb maar alleen al om er stapvoets doorheen te rijden was voldoende om deze toe te voegen aan het rijtje ‘moet ik nog een keer een weekend heen’.

Om tijdens de vakantie echt een stad te bezoeken zal ik er toch ook moeten slapen. Als je zo op doorreis bent met je bepakte fiets voelt het gewoon niet goed om die ergens te stallen en dan een rondje te gaan wandelen. Tenzij er natuurlijk een bewaakte fietstenstalling is. Ik maak me sterk dat je die in Nederland en België wel maar in de rest van Europa niet makkelijk kan vinden.

De Grote Markt van Mechelen

Ik sta nu voor de tweede nacht op een eenvoudige camping met vooral vaste gasten. Zowel gisteren als vandaag campings met vooral vaste gasten in caravans en een enkeling op doorreis. In Ulvenhout stond ik samen met een een stel actieve jonge senioren (ze lezen mee, ik weeg mijn woorden) die onderweg waren om een rondje Nederland te fietsen. Het blijft leuk om verhalen uit te wisselen.

Vanavond ben ik de enige kampeerder. Het is sowieso erg rustig. Maar na een zware fietsdag vind ik het ook wel prettig om even in mijn eigen bubbel te zitten. Schrijven, even lezen, misschien een wijntje en bij de eerste tekenen van schemering in mijn slaapzak. De fietser leeft vooral overdag en Ik merk dat ik in ieder geval de rust goed kan gebruiken.

Jacobs-tekenen

Her en der beginnen de eerste tekenen van de Camino onderweg al zichtbaar te worden. Een zelfgemaakt bordje waarmee de buurt probeert de dolende pelgrim langs een onoverzichtelijk stukje van de route te helpen, de vragen of ik naar Santiago ga en natuurlijk de Haarlem – Santiago St. Jacobs-stickers die je steeds maar weer terug ziet komen op paaltjes en verkeersborden. Ik kwam zelfs een stenen zuil tegen die mij vertelde dat Santiago de Compostela nog maar 2000 km ver weg is. Wat natuurlijk afhankelijk is van de gekozen route.

De St. Jacobs fietsroute-sticker

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

2 antwoorden op “Dag 2: Ulvenhout – Denderhoutem (136 km)”

  1. Leuk Erik om te lezen. Helaas kan ik dit jaar mijn geplande fietstocht niet maken, dus leef ik lekker mee met jouw reisverhalen.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.