Oslo uit en Zweden in

Dingdong! ‘Godmorgen mine damer og herrer, klokken er otte…’ klink het vrolijk over de scheepsomroep. Wederom wat kort maar wel als een blok geslapen. Ik kleed mij aan en sta zowaar voor de meute uit bij het ontbijtbuffet. Onder het voorbijglijden van het Oslofjord zorg ik voor een stevige bodem voor de fietsdag. Daarna is er nog ruim tijd om buiten in de zon te genieten van het uitzicht. Oslo bereiken we rond een uur of tien, maar dan sta ik al de tassen aan mijn fiets te hangen op het autodek.

Het Oslofjord in de ochtendzon

Hip & booming

Als de ramp omlaag gaat trappen de fietsers met geknepen ogen door de felle zon het donkere gat uit de kade op. Immigratie is een kwestie van vriendelijk knikken, alle fietsers gaan hun eigen weg en op gevoel sla ik rechtsaf richting het operagebouw om daar op een bankje alles even rustig in te stellen. Oslo is druk en bruist. Er wordt gerend, gezwommen in het fjord en ik zie overal mensen die bellend en laptoppend hun hippe koffie nippen. Koffie. Goed idee. Na een bliksembezoek aan de ruïnes van de St. Hallvards-kathedraal (waar ze trouwens met opgravingen bezig zijn) stop ik even bij een van die hippe tentjes en ga ik mij helemaal te buiten aan een zwarte koffie.

Operahuset

Klimmen en slippen

De stad uit is geen sinecure maar gelukkig volgt de route veelal de paden door verschillen buitenwijken om fietsen langs drukke autowegen te voorkomen. De metropool Oslo is fors en bergachtig. De benen protesteren bij de vele klimmetjes die ze koud uit de start voor de kiezen krijgen. Na een kilometer of veertig begint het glooiende Noorse boerenland en dat gaat langzaam over in bossen. Eerst Noors en dan Zweeds. De heuvels zijn blijvertjes. Zo nu en dan maak ik ook al kennis met Scandinavisch gravel, de grusveien. Niet verkeerd, al zijn de bochtigere afdalingen op snelheid soms een beetje spannend.

Grusvei

5m2 gras en een bord eten

Net over de grens met Zweden tik ik de honderd kilometer aan. Vanwege de late start en het vele klimmen, in combinatie met twee halve nachten, knijp ik bij de eerste de beste camping in de remmen. Bönnäset Camping, net buiten Skillingfors, heeft vooral veel vaste plaatsen en caravans maar het ontvangst is allerhartelijkst Voor mijn tent is er een plekje aan het meer en voor mijzelf serveren ze een bord warm eten. Vermoeide fietsers zijn snel tevreden.

Kamperen aan de oever van Askesjön

Hej hej!

Fietsen door Noorwegen en Zweden is na een dag al geweldig. De omgeving is prachtig (the best is yet to come) maar, de mensen vriendelijk en de taal heerlijk. Ik versta er maar weinig van maar ik hej hej er alvast vrolijk op los.

Vi ses snart och hälsningar till alla!