Geen beren op de weg

Vandaag laat ik de heuvels Värmland achter mij en trek ik het ruigere, nog rustigere Dalarna binnen. Kilometers fietsen over verlaten wegen door de steeds noordelijker aandoende natuur, zonder ook maar een mens tegen te komen. De gehuchtjes bestaan veelal uit Hazelhoeves – Michiel zit denk ik nog in het schuurtje. Dalarna vormt samen met twee andere provincies het gebied waar de grootste populatie Europese bruine beren leeft maar een ontmoeting is schijnbaar een zeldzaamheid.

Uppämten bij Gustavsfors

Dag bewoonde wereld

De supermarkt ligt vandaag gelukkig een stuk dichterbij. Vanaf de camping volg ik een oud spoortraject dat mij via Uddeholm in het ijzerstadje Hagfors brengt. IJzer wordt er vandaag niet gemaakt. Hagfors slaapt nog, al is de morgen al een goed eind op weg. Ik sla ruim in, want de belofte is dat ik de komende zeventig kilometer zo goed als niets zal tegenkomen. Met nog een kop koffie en een kanelbulle in de zon neem ik afscheid van de bewoonde wereld.

Kilometers lang en geen seconde saai

Afkoeling op z’n Zweeds

Het is warm. Voor Zweedse begrippen dan hè. En zoals gezegd is de route stil. Meestal verlaten autowegen en zo nu en dan een gravelweg. Ik klim uiteindelijk minder dan gisteren maar de klimmetjes zijn wel feller. De naaldbossen veranderen ook. Er staan steeds meer berken tussen en het is rotsachtiger. In de dalen liggen steevast meren of wat bredere stroompjes en zo nu en dan passeer ik een prachtig onderhouden zwemplaats. Om af te koelen maak ik daar op een gegeven moment dankbaar gebruik van.

Een duik in de Västerdalälven bij Appelbö

Mooi zo

Na een kilometer of honderd kom ik aan bij het plaatsje Vansbro. Daar ga ik van de route af om bij de plaatselijke pomp mijn bidons te vullen. Met een drankje kijk ik of er ergens in de komende kilometers een leuke plek is om te kamperen. Als ik weer op de fiets stap besluit ik toch ook even langs Vansbro Camping te rijden en te checken of het wat is. Na gisteren wil ik vandaag sowieso niet te gek doen. Het lijkt prima. Ik bel de beheerder en krijg de code van het sanitair. Hij komt vanavond nog even langs voor de rekening. De zon schijnt nog steeds uitbundig. Een kans die ik niet onbenut laat. De was kan keurig drogen aan het hek.

Handig, zo’n washek

Vi ses snart och hälsningar till alla!

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.