Terug bij af

Terwijl de zon de tent al behoorlijk opwarmt, vallen er nog steeds druppels. Oja, ik sta onder de bomen, de enige plek waar de robotmaaier als het goed is niet zou komen tijdens zijn ronde tussen vier uur ‘s middags en acht uur ‘s avonds. Omdat ik tot ik weer thuis ben niet meer in de tent zal slapen, zet ik deze even opnieuw op in de wind en de volle zon. Droog terwijl u wacht. Of eigenlijk meer droog terwijl ik mijn laatste Bever-ontbijt-uit-zakje verorber. Koffie komt versgezet en in een stenen mok.

Bekend terrein

De fietstocht gaat na Eidsvoll gedeeltelijk door bekend terrein, want ik was hier een aantal jaar geleden meerderen keren voor werk. Gevolg is wel dat ik een aantal keren niet op de route let en op de automatische piloot de wegen kies die ik zo vaak met de auto heb gereden. De ergste is een lange afdaling, waarbij onderaan de kortste weg toch echt terug omhoog blijkt. Vanaf Jessheim is het met de landelijkheid wel gedaan en rij ik door de steeds drukker wordende dorpen rondom Oslo.

Gardermoen Airport kan niet ver meer zijn

Nog één hobbel

Vlak voor de stad staat er nog een fikse hobbel op het menu. Een groene berg met een klim van heb ik jou daar en weer een aantal paden waarbij ik van de fiets af moet om ongelukken te voorkomen. De remmen beginnen nu vervaarlijk te piepen, dus ik vrees dat ik er toch aan moet geloven om blokjes te gaan vervangen voor ik naar huis vertrek.

Een laatste keer ploeteren over een ‘wandelpad’

De grote stad

Oslo in is even hectisch, maar voor ik het weet sta ik weer waar ik begonnen ben en kan ik de anderhalve kilometer naar het hostel voor de komende twee nachten fietsen. De drukte van de stad overvalt mij wel een beetje. Dit is geen Sundsvall of Trondheim. Eenmaal binnen – de fiets mag mee naar de kamer – neem ik dan ook eerst even de tijd. Douchen, wassen en de machtige solo van Wout van Aert in Calais, voor ik een rondje door de stad wandel. Ik zit op op ongeveer tien minuten lopen van het centraal station en bijvoorbeeld het Operahuset, dus dat zit wel snor.

Oslo centrum

En dan?

Maar geen zorgen voor de dag van morgen. Vandaag hou ik het bij slenteren en voor ik met de highlights van de stad begin eerst een nachtje slapen. Morgenavond pak ik de trein terug richting Jessheim. Ik heb afgesproken om een biertje te drinken met een Noorse oud-collega die daar woont. Voor de terugreis moet ik nog bedenken wat ik wil. Er rijden geen treinen op het eerste stuk richting Göteborg. Pas vanaf Rygge, zo’n vijfenzeventig kilometer naar het zuiden. Op het station zeiden ze vanavond dat de bussen ook wel fietsen meenemen, maar er loopt ook een fietsroute naartoe. Let’s see…

Vi sees snart og hilsen alle sammen!

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.