Santos Cross Lite sneak preview

Nadat ik uitgebreid verteld heb over mijn worstelingen met alle keuzes die het samenstellen van mij nieuwe fiets met zich mee brachten, breekt nu het volgende hoofdstuk aan. Vanmiddag belde John van Xycletracx mij op dat de fiets binnengekomen is. Voor mij een week eerder dan ik dacht. Dat begint al goed. Of ik even langs wilde komen om te kijken en de laatste details door te nemen. Er zat maar weinig tijd tussen ophangen en op de fiets springen.

Toch nog anders

Na mijn vorig bericht hierover heb ik met het bestellen nog een aantal zaken aangepast. Zo bleek in contact met Santos dat het mogelijk was om alvast te kiezen voor de nieuwe aluminium voorvork met de mogelijkheid om aan de zijkant bijvoorbeeld bidons of alleshouders te monteren. Om precies te zijn – ze boden mij aan een van de samples te leveren die ze, vooruitlopend op de productie in huis hadden. Daar kon ik geen nee tegen zeggen.

Work in progress

De velgen stonden nog niet op de website, maar waren al wel te bestellen. RAD15. Licht maar toch stevig. ‘Uitermate geschikt voor light trekking‘ valt er onder andere op de website te lezen. Nou, dat treft. Ik ga het graag proberen. Met de velgen en de vork ben ik wel een beetje proefkonijn geworden zou je kunnen denken. Ik zie het anders want volgens mij ben ik een van de eersten die met deze bijzondere materialen de weg op (en af) mag.

Ik schreef dat ik er met het oog op bikepacken geen drager op zou gaan zetten. Maar met de andere vork bestaat ook de mogelijkheid om aan de voorzijde een spatbord te plaatsen. Dit kan zo achter ook eenvoudig. Niet echt stoer, maar zeker in de winter is dat voor woon-werkverkeer best wel lekker. En dan kan ik meteen ook wat makkelijker spullen meenemen in gewone zijtassen. Dat is prettiger dan rijden met een rugzak en bikepacktassen zijn gewoonweg niet ideaal omdat het even kost voor ze goed zitten. Dat terwijl ‘s morgens iedere minuut natuurlijk heilig is. De drager gaat er voorlopig nog even af, maar de gaten zijn voorgeboord en ik kan ’em erop zetten als ik het wil.

Eerste kennismaking

Het is heel gaaf om de fiets eindelijk in het echt te zien. En ik moet zeggen, het overtreft mijn verwachtingen. De kleur pakt erg mooi uit en ik ben erg blij met hoe de vork er uitziet. Ik had deze al op foto’s gezien, nog niet gespoten. Dan is het best lastig om je er een beeld van te vormen. Een paar rondjes op de parkeerplaats zorgden ervoor dat ik de Cross Lite met een grijns van oor tot oor terug op de standaard zette.

En nu – geduld

De jongens van Xycletracx gaan de fiets nu helemaal rijklaar maken en een paar laatste aanpassingen doen. Zo wil ik graag een minder breed uitwaaiend gravel-stuur, wordt de stuurbuis op maat gezaagd en maken ze de banden tubeless. In combinatie met gravel heb ik namelijk alleen nog maar argumenten vóór het rijden zonder binnenbanden gehoord. Lichter, minder lekkage en niet onbelangrijker, rijdt soepeler. Ik zal dus nog een paar dagen geduld moeten hebben. Dat worden lange dagen…

3 antwoorden op “Santos Cross Lite sneak preview”

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.