De smartphone als GPS

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons bestaan. In het midden latend of ik zonder zou kunnen, durf ik in ieder geval te stellen dat ik niet zonder zou willen. Ondanks mijn betoog om toch zeker routeboekjes mee te nemen ga ik daarnaast mijn telefoon gebruiken om de weg te vinden tijdens mijn fietstocht naar Santiago de Compostela. Maar de smartphone is meer dan een GPS. Lees in deze post waar je de telefoon onderweg allemaal voor kunt gebruiken, welke app ik gebruik voor het navigeren en hoe ik de telefoon heel hoop te houden terwijl deze de hele dag op mijn stuur zit.

Duizend-en-een mogelijkheden

De smartphone heeft naast de functie van een GPS, waarmee je makkelijk de beoogde route kunt volgen, nog legio andere mogelijkheden. Denk maar aan de camera om mooie foto’s op je blog te krijgen. Of het blog zelf natuurlijk, want met de app kan je vrij eenvoudig op een terrasje een post schrijven zonder een laptop of tablet tevoorschijn te hoeven halen. 

Als je dan toch op het terrasje zit kan je mooi op Booking.com kijken of er een hotelletje in de buurt zit omdat het stadje te leuk is om ergens buiten op een camping te gaan staan. En dan natuurlijk meteen op Tripadvisor checken wat er nog meer te zien is. Of wat te denken van het woordenboekje omdat je met je fiets naar de fietsenmaker moet en je ‘derailleur’ wel in het Frans weet maar niet in het Spaans, laat staan ‘trap-as’? 

Lange saaie stukken met wind tegen gaan een stuk sneller met motiverende muziek in je oren en ondanks dat je er echt even uit wilt zijn is het af en toe wel prettig om een Nederlandse krant te lezen (let wel, daarmee bedoel ik niet de Telegraaf van een paar dagen oud die in ieder toeristisch oord voorhanden lijkt te zijn). Kortom, de smartphone vervangt niet alleen een hoop gadgets maar brengt ook nog eens een boel gemak met zich mee.

En nu praktisch

Om de smartphone te gebruiken als GPS moet je wel een paar zaken regelen. Om te beginnen heb je een app nodig waarmee je off-line kunt navigeren. Tenminste, als je niet helemaal wilt leeglopen op je dataverbruik, want ook zonder roamingkosten gaat een hele maand navigeren toch in de papieren lopen. 

Ik heb gekozen de app Pocket Earth, omdat ik daar goede beoordelingen over heb gelezen en deze daarna bij gebruik ook bleken te kloppen. Deze app maakt gebruik van zogenaamde open street map (OSM) kaarten die gratis te downloaden zijn. Hiervoor moet je wel de betaalde versie van de app installeren. Deze kost ongeveer €5. De kaarten zijn daarna offline te gebruiken zodat het geen data meer kost. 

Verder kies ik ervoor om geen route maar een track van de route te downloaden waardoor je letterlijk een lijn op de kaart moet volgen. Hiermee voorkom je dat je van de route raak want als je een route op de telefoon zet dan berekent de app feitelijk de weg tussen twee punten. Daardoor zou er een minimaal verschil kunnen ontstaan tussen de route in het boekje en de daadwerkelijk gereden route.

Bevestiging

Allemaal leuk en aardig al die theorie over de navigatie. Je moet het ook fatsoenlijk af kunnen lezen. Daarvoor heb ik een houder besteld die waterdicht is en op het stuur gemonteerd kan worden. Met enig online speurwerk is de keuze gevallen op Toppeak waterproof RiderCase

Een waterdichte houder waarin de telefoon makkelijk te bedienen blijft en die ik ook eenvoudig op mijn stuur kan klikken en weer los kan halen. Deze hoop ik komende week binnen te krijgen zodat ik het daadwerkelijk kan proberen en kan vertellen of het aan de verwachtingen voldoet.

Lege accu

Het grote nadeel van de moderne smartphone met al zijn toepassingen is natuurlijk dat je binnen een mum van tijd met een lege accu zit. Zeker als je fietst en overnacht op een camping is het niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat je gedurende de dag voldoende stroom blijft houden. 

Om mijn telefoon de hele dag van stroom te kunnen blijven voorzien heb ik een oplader die ik aan kan sluiten op de naafdynamo van mijn fiets. In de post opladen via de naafdynamo kom ik daar uitgebreid op terug. Verder neem ik een power bank van 9000 mAh mee die ik op de camping op kan laden. Daarmee kan ik mijn apparaten meerdere keren van stroom voorzien.

Alleen de telefoon?

Apparaten? De telefoon ging toch alles vervangen? Tja, in theorie zou dat inderdaad wel kunnen maar om nu iedere avond mijn stukjes te schrijven met twee duimen op het schermpje van mijn iPhone zie ik ook niet helemaal zitten. Tijdens mijn reis naar Rome heb ik hier mijn iPad voor gebruikt. Dat beviel wel aardig. 

Ondertussen ben ik overgestapt op een iPad Mini maar heb ik ook een 13 inch MacBook Air en zit ik nog te twijfelen welke van de twee ik mee ga slepen om mijn avonturen op schrift te zetten. Gelukkig heb ik nog twee maanden om daar een ei over te leggen.

2 antwoorden op “De smartphone als GPS”

 1. 1 Downloaden van internet
  2 opslaan in dropbox
  3 in dropbox de track met de vinger aantikken
  4 via pop-up menu openen in App
  5 pocket Earth kiezen
  6 importeren
  7 toon

 2. Hoi
  Een vraagje, hoe kom je aan die track en hoe zet je die in pocket earth?
  Reitsma route naar Rome lukte me dit wel, maar met Jacobs route niet.
  Bedankt
  Pauline

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.