6 redenen om routeboekjes te gebruiken

Met alle technische mogelijkheden zijn ze eigenlijk niet meer nodig. Boekjes met de beschrijving van je fietsroute. Natuurlijk vind je algemene informatie over je reis online. Want alles staat tenslotte op het wereldwijde web. Zeker nu de roamingkosten er bijna vanaf zijn is het internet de ideale raadgever voor onderweg. Toch vertrek ik niet zonder. Want deze speciale boekjes hebben een aantal voordelen waardoor ik ze niet achter kan laten.

  1. Voorpret
  2. Je eigen reisgids
  3. Praktische informatie
  4. Het grotere plaatje
  5. Het werkt altijd
  6. Een tastbare herinnering

1. Voorpret

Vanaf het moment dat ze op de mat vallen en je begint te lezen, droom je van de wegen die je gaat rijden. Als je even je ogen sluit zit je op het zadel en rij je al door de prachtige landschappen die van de bladzijdes spatten. Turend naar de dwarsgeplaatste kaartjes vorm je jezelf een beeld van het avontuur dat je te wachten staat. Waar zal mijn tent staan? Wie zal ik tegen gaan komen? Wat wordt zwaar en wat wordt mooi? Met de routeboekjes begint je fietsreis al thuis op de bank.

2. Je eigen reisgids

Als je zo gek bent dat je weken achter elkaar op een fiets door wilt brengen een paar duizend kilometer af te leggen naar een al dan niet symbolische eindbestemming, dat is de kans ook groot dat je geinteresseerd bent in wat je onderweg allemaal tegenkomt. De korte geschiedenis van het stadje, een anekdote over die authentieke waterput en ook waarom de mensen in dat ene dorp er op die dag zo bijzonder bijlopen. Onderweg op de fiets maar zeker ‘s avonds je voor bij het doornemen van de komende dag, zorgt deze informatie ervoor dat je de route die je rijdt nog intensiever beleeft.

3. Practische informatie

Liggen daar wel campings? Kom ik dan nog langs een supermarkt? Waar vind ik een fietsenmaker, een hotel of touristinfo? De meeste van de vragen die voor fietsters ineens heel belangrijk kunnen zijn worden beantwoord. Soms met een klein symbooltje op de kaart en soms als aanrader in de verhalen. “Als je door dat ene dorp fietst moet je echt even stoppen voor een kop koffie bij dat kleine barretje.” Of juist een waarschuwing over waar je als fietser beter weg kunt blijven. 

Maar de boekjes helpen je ook weer om met beide benen op de grond te komen door je te vertellen welke zaken je allemaal moet regelen voordat je onbezorgd van je reis kunt gaan genieten.

4. Het grotere plaatje

De fietsgidsjes, die door hun karakteristieke gekantelde vorm makkelijk in de kaartvakjes van een stuurtas passen, zijn zelfs voor de mensen die met een GPS fietsen een welkome aanvulling. Onderweg zie je waar je rijdt. Je kunt de vreemde plaatsnaambordjes een beetje plaatsen en je weet voortdurend welke hindernissen op je pad komen. 

Als je net als ik vrij eigenwijs bent is het ook een prima middel om je geloof in de GPS te bewaren omdat je keurig op de kaart kunt controleren of deze zijn werk wel naar behoren doet.

5. Het werkt altijd

En mocht de GPS er om welke reden dan ook even meet uitscheiden dan nemen de boekjes dit feiloos over. Sterker nog, beste gadget freaks, je zou zelfs helemaal zonder GPS op pad kunnen en volledig navigeren op de beschreven route. Een serieuze optie. 

Bedenk eens welke voordelen het allemaal heeft. Boekjes doen het altijd, je hoeft ze niet op te laden en zelfs bij het grootste noodweer hebben ze nog steeds prima ontvangst. Dus neem boekjes als basis en vul ze aan met alle technische middelen die het leven makkelijker en aangenamer maken. Niet andersom.

6. Een tastbare herinnering

Af en toe pak ik ze weer even uit de kast. De oude boekjes. Gebruikt, doorleefd. Ze zijn gedurende de reis niet schadevrij gebleven. Opengeslagen brengen ze je terug naar de plekken waar je langsgekomen bent. Met pennenstreken zijn de wijzigingen aangebracht. 

Op iedere bladzijde liggen beelden te slapen die tot leven komen zodra je de pagina omslaat. De routeboekjes die al die kilometers met je mee zijn gegaan en je dag in dag uit geholpen hebben, worden tastbare herineringen aan een indrukwekkende reis.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.