Dag Koga – Hallo Santos!

Donderdagmiddag, het is zo ver. Na weken geduld en dromen staat mijn nieuwe fiets klaar om opgehaald te worden. Helaas moet er ook gewerkt worden dus nog een halve dag geduld. Wel vast met de Koga op pad. Het zijn ook meteen de laatste kilometers van de trouwe metgezel waarmee ik zoveel kilometers op pad ben geweest. Het mooie vooruitzicht maakt dat ik daar echt niet emotioneel over word.

Aangekomen bij Xycletracx staat de Cross Lite al te shinen. We kletsen wat, ik koop nog een reparatiesetje voor tubeless banden, reken af en ben ineens Santos-rijder geworden. Naar huis rijden in gewone kleren, zonder helm en met rugzak, voelt nog een beetje onwennig. Ik moet mij de fiets nog even eigen maken. De echte test laat nog een nachtje op zich wachten.

Boutjes draaien

Wel begin ik ‘s avonds al te rommelen met de setup. Tasje voor eventueel pech onderweg, even kijken wat ik wil met de bidonhouders en een stevig slot (voor wielerbegrippen). Als ik onderweg een keertje stop wil ik gelegenheidsdieven in ieder geval voor blijven en ook op mijn werk zullen ze liever zien dat de fiets buiten blijft staan. Zeker als ik op de heenweg het asfalt een keertje ingeruild heb voor iets lossere ondergrond.

De eerste (kilo)meters

Met het testen is het helemaal goed gekomen hoor. Vrijdag en zondag heb ik de Cross Lite meegenomen om de gravelpaden tussen Zwolle en Vilsteren te verkennen. Er gaat een wereld voor mij open. Een wereld waar je met 25mm bandjes niet zo snel komt. Gaaf om te zien dat er zo dicht bij huis nog zoveel te ontdekken valt. En de fiets? Als een zonnetje.

Bandenknarsend!

Uiteraard gaat het allemaal iets langzamer dan met een echte racer. Vooral bij het aanzetten op het asfalt merk je het. Maar wat geeft dat als genieten het doel van de rit is? Het is heerlijk om je onderweg niet te hoeven ergeren aan de ondergrond. Klinkers? Daar weten de 40mm bandjes wel raad mee. Een schelpenpad? Gaan! Mul zand? Tandje – onee… tikkie terug en rammen!

Anders fietsen

Wat is nog het leukste vind is dat ik veel meer oog heb voor de omgeving. Normaal zijn snelheid, tijd en afstand toch wel belangrijke onderdelen van de rit maar nu doen ze er niet zo toe. Ja, ik hou de navigatie goed in de gaten, maar dat is meer om te voorkomen dat ik de vooraf bedachte mooie weggetjes niet mis. Mijn gemiddelde snelheid is ineens van ondergeschikt belang.

Even poseren tijdens een rondje backroads

Setup-keuzes

Overigens is het rommelen met de setup dit weekend nog even doorgegaan. Er zit namelijk een korte bikepack-vakantie aan te komen en dan moet je wel weten hoe of je alles een beetje mee kunt krijgen. Jammer genoeg zit er niet voldoende ruimte in het frame voor een tas onder de stang, maar met de frontroller en de zadelvast moet ik een heel eind kunnen komen. In plaats van de bidonhouder op de onderste buis heb ik nu de zogenaamde Santos alleshouder besteld zodat ik daar in een tasje nog wat zwaardere spullen of bijvoorbeeld mijn tentje kwijt kan. Mijn watervoorraad verhuist dan naar de voorvork.

Bikepack setup test

Natuurlijk heb ik nog allemaal ideeën om de Cross Lite verder te verfraaien tot de ultieme fiets voor avontuur, woon-werkverkeer, vakantie of fun. Spatborden, tasjes, aerobars, verlichting, noem maar op. Of zaken als accessoires en kleding voor tijdens een bikepacktrip, Maar voor nu is het wel even genoeg. De essentie; lekker fietsen. En dan langzaam ontdekken of er wat mist.

5 antwoorden op “Dag Koga – Hallo Santos!”

  1. Hallo Erik,

    Ik heb met veel intresse jouw keuzeproces voor een Santos Cross Lite doorgelezen. In een eerdere blog post las ik dat je voor voorvork van carbon wilde gaan. Op je uiteindelijke fiets zie ik dat je volgens mij voor de adventure vork hebt gekozen. Ook ik moet deze keuze maken, ik vroeg mij af waarom je uiteindelijk toch voor deze voorvork hebt gekozen?

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.