Dag 6: Grisy-les-Plâtres – Chartres (116 km)

Dag en dauw waren al wakker maar net daarna kwam ik. In en poging voor de middag al flink wat kilometers te maken met het oog op de temperaturen is het zaak om vroeg te beginnen. Tot vrijdag verwacht meteo france in de delen waar ik fiets middagtemperaturen tussen de dertig en vijfendertig graden.

Van de Galliërs naar de Seine

De ochtend begon in de heuveltjes van het Parc Régional du Vexin. Een streek waar vroeger Galliërs leefden. Behalve de maretakken in de bomen heb ik daar verder geen aanwijzingen voor kunnen vinden dus ben ik maar doorgereden. Met een flinke klim was ik over de laatste heuvels voor de Seine en meteen aan de overkant waande ik mij even in een industriegebied. Mézières zal ik vooral herinneren door de voorbijrazende vrachtauto’s.

De Seine bij Mézières

Teveel papierwerk

Het duurde gelukkig maar even. Na een korte stop bij de Carrefour voor brood en andere nodige inkopen zaten mijn tassen gevuld voor het verdere verloop van de dag. Gevuld met papier vooral. Probeer maar eens weinig WC-papier te kopen. Iemand tips? En dan bedoel ik niet de rol in de eerste de beste bar-tabac leegtrekken natuurlijk.

Na wat klimwerk uit het Seinedal volgde een wat dunner bezaaid gebied. Nou ja, het was redelijk bezaaid maar niet met voorzieningen. En omdat de temperatuur de dertig al ruim gepasseerd was voordat hetmiddaguur dat gedaan had heb ik bij zowat iedere gelegenheid een drinkstop gemaakt.

Panaché en tapwater

Koude cola, Schweppes en zelfs panaché, oftewel bier met citroenlimonade. Wat is dat een goeie dorstlesser zeg. Die houden we er in! Een een bijkomend voordeel van die stops was dat ik steeds ijskoud water in mijn bidons had bij vertrek. Water uit de tap van een graadje of drie. Daar heb je minutenlang plezier van.

De eerste municipal

Vanaf Maintenon werd het fietsen weer makkelijker. Rustig peddelend langs het water, waar ik zo nu en dan mijn pet in kon hangen ter verkoeling. Via een fietspad langs de Eure kwam ik uiteindelijk Chartres binnen. Het einddoel van vandaag. Eerst naar de camping. Een echte municipal nu. Deze mag er wezen. Een ruim veld voor tenten, prima voorzieningen en een koelvitrine vol ijskoud drinken.

Na het dagelijks ritueel heb ik nog even de fiets gepakt om de eeuwenoude stad te bekijken. Gewoon wat rondgelopen en foto’s gemaakt. Vooral het lagergelegen gedeelte beviel mij. Aan het water en tussen de oude gebouwen was het wat koeler dan inde rest van de stad.

De Eure in Chartres

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

 

3 antwoorden op “Dag 6: Grisy-les-Plâtres – Chartres (116 km)”

  1. Hoi Erik, je zou ipv wc papier zo’n pakje met natte doekjes kunnen kopen en bij behoefte aan droog papier een doos tissues. Goede reis verder, je schrijft leuk!

  2. Erik, op elk kerkhof heb je koud drinkbaar water.
    De tip van de dag !
    Groeten, Dave (1 van de 3 belgen )

    1. Ha Dave, ik las het gisteren. En vandaag meteen getest. Super! Maar het tapwater van de bar-tabac mag er ook wezen hoor.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.