Alleen op pad is heerlijk. Zeker als je al je belevenissen onderweg met anderen kunt delen. Bloggen onderweg is leuk en makkelijk. Je hoeft heus geen IT-specialist te zijn om daarmee te beginnen hoor. Sterker nog, als het mij al lukt dan moet het echt kinderlijk eenvoudig zijn. Er zijn mogelijkheden zat en binnen enkele stappen zit je online. Ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen wel een manier is om alle fietsavonturen te delen. Wil je ook gaan bloggen tijdens je reis? Lees dan in ieder geval deze zeven tips.
- Kies het platform dat bij je past
- Bereid je blog voor
- Schrijf levendig
- Een foto zegt meer dan 1000 woorden
- Bedenk wat je gaat gebruiken om te schrijven
- Zet social media in
- Denk om je datagebruik
1. Kies het platform dat bij je past
Welk blog platform je kiest hangt af van het publiek dat je met je blog voor ogen hebt. Het maakt nogal uit of je alleen familie en vrienden op de hoogte wilt houden tijdens je reis of dat je graag ‘de hele wereld’ laat meegenieten van je belevenissen. Schrijf je een eenvoudig privé-blog dan zijn bijvoorbeeld waarbenjij.nu of reislogger.nl prima platforms om te beginnen. Wil je het echter grootser aanpakken en stel je meer eisen aan layout, instellingen en andere opties, kies dan bijvoorbeeld voor wordpress.com en host je website.
2. Bereid je blog voor
Zorg ervoor dat je je tijdens je reis alleen maar druk hoeft te maken over de inhoud van je verhalen en zo min mogelijk over de techniek. Bij de gratis reisblog platforms gaat dit veelal vanzelf maar bij een wordpress site zal je thuis een paar dingen voor moeten bereiden, zodat er al een echte site staat voor je op pad gaat. Denk daarbij aan informatieve pagina’s over jezelf en je reis of reizen.
3. Schrijf levendig
Als een blog niet lekker leest dan is de kans klein dat volgers blijven. Voorkom dus dat het een ‘en toen-verhaal’ wordt, want dan eindig je met je moeder als enige lezer en zelfs zij doet dat dan uit plichtsbesef. Wees ook terughoudend met allerlei statistieken. Natuurijk vinden mensen het best leuk om te weten hoeveel kilometer je aflegt, maar hoogtemeters, hartslagen en gemiddelde snelheden winnen het niet bij een mooie omschrijving van hoe je het beleeft. Schrijf vooral actief. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar als je probeert om niet teveel voltooid deelwoorden te gebruiken dan kom je al een heel eind. Gebruik liefst ‘gewone’ taal, alsof je het verhaal vertelt bij een goed glas bier. En omarm de korte zinnen.
4. Een foto zegt meer dan 1000 woorden
Ga maar na hoe je jezelf gedraagt als je een website bezoekt. Blijf je lang hangen als er vooral tekst te lezen is? Precies. Nou, dat geldt dan waarschijnlijk ook voor jouw lezers. Plaats daarom veel foto’s. Want zeg nou zelf, dat maakt een website toch veel aantrekkelijker? Natuurlijk zijn eigen foto’s het leukst maar voor sommige algemene blogposts heb je die misschien niet voor handen. Dan staat het internet vol. Let daarbij wel op dat je alleen foto’s op je site zet die rechtenvrij zijn. Als je afbeeldingen zoekt met google dan kan je hierop selecteren via tools.
5. Bedenk wat je gaat gebruiken om te schrijven
Om tijdens je reis een blog bij te houden heb je een device nodig waarmee je je verhalen aan het wereldwijde kunt toevertrouwen. Een (kleine) laptop zou kunnen maar dat is toch meteen een hoop gewicht. Je kunt ook alleen je telefoon gebruiken. Als je vooral foto’s en weinig tekst plaatst is dit een serieuze optie. Die telefoon neem je waarschijnlijk sowieso al mee. Tijdens mijn reis naar Rome heb ik gebruik gemaakt van een iPad. Dat was al beter dan alleen de telefoon maar voor een beetje schrijfgenot is een toetsenbord voor mij een must. Daarom heb ik voor de Santiago-reis een degelijk toetsenbord gekocht voor mijn iPad mini. Zoals je op de foto ziet is het eigenlijk een heel klein laptopje geworden. Foto’s plaats ik vanaf mijn telefoon in de mediabibliotheek van wordpress of via de app rechtstreeks in het bericht.
6. Zet social media in
Je hebt een prachtige site en er staan al een paar mooie verhalen op. Nu nog lezers. Via de mail of WhatsApp je hele contactenlijst een linkje sturen is een optie maar het kan natuurlijk slimmer. Gebruik social media. Deel je net geplaatste bericht via je Facebook of Twitter account om je volgers uit te nodigen je blog te lezen. Nog beter is het om bijvoorbeeld een Facebookpagina aan te maken die mensen kunnen liken en volgen. Met een beetje handigheid kan je daar automatisch een link van je nieuwe posts plaatsen en handmatig is ook een koud kunstje. Je volgers zien meteen in hun tijdlijn dat je weer wat geplaatst hebt. Mooie foto erbij en de klik is snel gemaakt.
7. Denk om je datagebruik
Tot slot een waarschuwing voor de portemonnee. Tegenwoordig is het makkelijk om mobiele data te gebruiken. Zeker nu de prijzen in Europa op een lijn getrokken zijn. Gebruik je telefoon als hotspot en je hebt ook op je laptop of tablet internet. Maar pas op. Als je daar dagelijks uitgebreid gebruik van maakt dan is een flinke databundel wel aan te raden. Ik gebruik daarom ook regelmatig wifi. En als dat niet voorhanden is dan gebruik ik de offline-modus van de wordpress-app tijdens het schijven en ga ik alleen online om de foto’s toe te voegen en het bericht te plaatsen.
Wil je meer weten? Laat dan gerust een berichtje achter.
Dit bericht bevat affiliate links