Hoe was de Fiets- en Wandelbeurs 2023?

Als de krokussen voorzichtig hun kleurige kopjes uit de halfbevroren grond drukken, de zon aan het einde van de dag weer wat langer schijnt en je hoort ‘s morgens vroeg de eerste vogels dan is de lente in aantocht. Terwijl wielercommentatoren zich warmlopen voor de Omloop, viert outdoor-minnend Nederland haar openingsweekend in hal 2, 3 en 4 van de Jaarbeurs met een bonte verzameling van alles dat ook maar in de verste verte met fietsen en wandelen te maken heeft. Blij dat het weer mag maar met een kanttekening.

Thuiskomen

Na twee online edities was er eindelijk weer een echte Fiets- en Wandelbeurs. Deze beurs is de seizoenstart voor fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar informatie over een volgende tocht, materiaal of een compleet verzorgde vakantie met avontuurlijke inslag. Info-markten met vrijwilligers die bezoekers enthousiast vertellen over hun reizen, het pelgrimspaviljoen waar is een paar jaar terug zelf ook stond, de stands met allerhande grote en kleine reisorganisaties, het tentenveld van de Wereldfietser, lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, stands van de grote fietsmerken als Santos en Koga maar ook de kleinere zoals Avaghon, het voelde wel een beetje als thuiskomen.

Fietsvakantiewinkel webshop

Klein plezier

Ik heb vooral genoten van de gesprekken bij de kleinere stands, met verschillende vrijwilligers en andere fietsers. Op mijn vraag waarom ik als slapend lid van de Wereldfietser wakker zou moeten worden kreeg ik daar een heel enthousiast verhaal over de off-road activiteiten – ik ga de agenda in de gaten houden en sluit zeker een keertje aan. En de Dutch Divide van Baobab-bikes staat bijgeschreven op mijn verlanglijstje. Net zoals het Rondje Zeeland dat er aan zit te komen – ik kan niet wachten. Ook heb ik mijn probleem van extra schoenen of gewone trappers opgelost met een paar superlichte barefoot stappers van Merrell, die ook nog eens heel klein in een tas te proppen zijn. Komende vakantie overdag dus gewoon ingeklikt en ‘s avonds frisse stappers aan.

Tentenveld van de Wereldfietser
(foto ©Stephan de Goede)

Het mag wel wat avontuurlijker

Toch moet mij iets van het hart. Toen de Fiets- en Wandelbeurs nog de Op Pad-beurs was (ik weet het – het toenmalige ANWB-blad Op Pad is eigenlijk overgestapt), ging ik er ook al heen. Daar waar ik mij toen vergaapte aan alle stoere outdoor-avonturen die mij toch echt te ver, te moeilijk of op zijn minst veel te gevaarlijk leken, krijg ik nu het idee dat ik ondertussen tot de die-hard avonturiers behoor. En dat terwijl ik toen toch echt wel primitiever op reis ging. Broodje met gebakken insecten? Is niet meer bij. Er zijn bijna geen buitensportmerken aanwezig om hun materiaal te laten zien en de outdoorwinkels? Zo goed als afwezig. En wat te denken van de E-Bike Xperience waarmee de beurs gecombineerd is?

Van de Op Pad-beurs onderweg naar de Huishoudbeurs?

Dat de vakantiefiets-merken zich nu ook richten op fietsen met elektronische ondersteuning is niet meer dan logisch. Op die manier kunnen namelijk nog meer mensen genieten van een actieve vakantie. Maar persoonlijk vind ik het wel jammer dat de beurs die zijn oorsprong in de outdoor heeft nu meer en meer aan het verworden is tot een evenement waar je soms moet zoeken naar de buitensport. Van mij mag het allemaal wel weer iets kneuteriger, iets idealistischer, flink wat meer outdoor en een beetje minder gelikt. Of ik volgend jaar weer van de partij ben? Natuurlijk wel!

E-bikes en campers?
(foto ©Stephan de Goede)

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d