Fietsroutes maken met Komoot

Waar Strava in mijn ogen echt een platform is voor wielrenners, richt Komoot zich meer op fietsers die op zoek zijn naar avontuur en verassende routes. Routes over onbekende wegen, die misschien verhard en onverhard combineren of gewoonweg echte singletrails. Mooie, rustige wegen voor je trainingsritje op de racefiets, lange stukken onverhard voor de MTB of de gravelbike en zelfs een route voor je wandeling op hardloopronde. Het is niet gek dat juist bikepackers Komoot vaak gebruiken voor hun (meerdaagse) avonturen.

Bij toeval

Ik ben min of meer per ongeluk bij Komoot terecht gekomen. Toen ik een paar jaar geleden mijn eerste fietsnavigatie kocht, een Wahoo, werd het mij bij de installatie aanbevolen. Met de weinige kennis op het gebied van routes maken heb ik mij aangemeld en ik heb er tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad. Komoot is een gebruiksvriendelijke en intuïtieve routeplanner. Niet voor het bijhouden van allerlei prestaties. Afstand, tijd en gemiddelde snelheid, dat is het wel zo’n beetje. Wel een platform voor de outdoor-liefhebber. Aanmelden kost niets maar je moet de regio’s die je wilt gebruiken unlocken. De eerste is gratis. Voor €29,99 unlock je levenslang de hele wereld. Niet te lang over nadenken zou ik zeggen.

Eenvoudig plannen en snel navigeren

Komoot werkt zowel in je browser op de PC als via de app op je smartphone. En in tegenstelling tot sommige andere routeplanners kan je met de app vrijwel alles wat je in de browser kunt. Dat is wel zo handig als je geen laptop mee wilt of kunt nemen. Een route maken gaat heel simpel. Plot gewoon een paar punten op de kaart, vertel je fitheid, geef aan hoe je wilt fietsen (toer, race, MTB of zelfs gravel) of lopen (wandelen, hardlopen) en Komoot maakt automatisch een route bij dat profiel. Je kunt om te navigeren gebruik maken van de app op je smartphone of van je navigatiesysteem. Op mijn Garmin Edge 830 zie een speciale Komoot-app waardoor routes feilloos overgezet kunnen worden.

Routeoverzicht in de planner

Highlights

Het leuke van Komoot vind ik dat lokale ‘experts’ de database aanvullen met hightlights. Dat kunnen mooie segmenten zijn, bijvoorbeeld een idyllisch weggetje of een monsterlijk snelle gravelstrook, maar ook lokale bezienswaardigheden. Op de kaart vallen de rode icoontjes meteen op. Het zijn er steeds meer naarmate je inzoomt. Als je er met je cursor op gaat staan krijg je meer informatie en kan je de route er langs laten lopen. Zo stel je eenvoudig jouw persoonlijke route samen. Zelf kan je ook highlights of segmenten toevoegen als je een route gereden hebt. Zo draag je bij aan het steeds completer worden van het platform.

Avonden puzzelplezier

Natuurlijk kan je je ook helemaal uitleven door hele route zelf vorm te geven. Je kunt zoveel punten toevoegen als je wilt en over de hele routen kan je punten oppakken en verslepen, net zolang totdat je perfecte staat. Met ‘een richting’ of ‘ronde’ bepaal je of je ergens heen wil of hoe dan ook weer op dezelfde plek terug wilt komen. Als je aan het plannen bent kan je altijd zien over wat voor soort wegen je route loopt. Handig als je bepaalde ondergrond wilt vermijden of juist op wilt zoeken. Ook kan je bestaande routes aanpassen naar je eigen wens of gpu-files laden die je daarna bewerkt.

Voorpret is ook pret

Hoe meer je ermee werkt hoe handiger je ermee wordt en ik spreek in ieder geval voor mijzelf – ook hoe leuker het wordt om routes te maken. Het plannen van de route geeft mij bijna net zoveel plezier als het rijden zelf. Met name de foto’s van anderen zorgen ervoor dat je je al thuis aan de keukentafel kan verheugen op de fietstocht die voor je op het scherm staat. Ik heb al vele routes gemaakt en gereden en ik moet zeggen dat het maar weinig voorkomt dat Komoot mij de verkeerde kant opstuurt. Meestal heb ik mij dan zelf teveel met de route bemoeid.

Strava of Komoot?

Zelfs de doorgewinterde Strava-gebruiker zou ik adviseren om Komoot op z’n minst een keertje te proberen. Misschien niet als vervanging, maar dan in ieder geval om routes te plannen. Ik hou op dit moment mijn ritten ook nog steeds bij in Strava (de gratis versie) omdat ik het leuk vind om het met anderen te delen en er nog niet zoveel vrienden aangesloten zijn bij Komoot. Maar als ik een keuze zou moeten maken dan wint Komoot.

Meerdaagse route

Premium versie

Tot slot is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor Komoot Premium. Een jaarabonnement kost €59,99. Daarmee unlock je de wereldwijde kaarten, heb je sport-specifieke kaarten met alle officiële wandel- fiets- en mountaibikeroutes en ook de mogelijkheid om meerdaagse routes te plannen of om zelf collecties aan te maken van de verschillende routes die je hebt gemaakt of gereden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Verder zit er dan nog een verzekering aan vast die je kunt gebruiken bij pech onderweg en kan je met korting winkelen bij enkele online outdoor-winkels.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d