Met de trein naar huis vanuit Praag

Een week geleden eindigde mijn korte fietstrip naar Praag en ben ik met de trein naar huis gegaan. Een lange rit met tussenstop in Berlijn. Onderweg voldoende tijd om uit het raam te staren en de reis de revue te laten passeren. De route was prachtig. Praag is een heel mooi einddoel en bovenal ben ik heel erg blij met mijn nieuwe fiets. Eenmaal thuis heb ik onder elk bericht een kaartje geplaatst zodat jullie de route kunnen meebeleven.

Spoorwissel

Met een trein die pas om half elf gaat vertrekken heb ik alle tijd om rustig mijn fietstassen in te pakken en een tweede cappuccino te drinken op het terras. Dwars door de stad fiets ik naar het hoofdstation van Praag, Praha hlavní nádraží. Ik koop een broodje voor onderweg. De eerste rit duurt ongeveer vier uur. Het is rustig op het vooraf uitgezochte vertrekspoor. Erg rustig. En de andere fietsers die in de tunnel bleven wachten beginnen mij een beetje op de zenuwen te werken. Vijf minuten voor vertrek ben ik dan toch genoodzaakt een sprintje te trekken naar het juiste spoor. Blij dat ze niet alleen in het Tsjechisch omroepen.

De oude stationshal van Praha hlavní nádraží.

Uit het raam staren

Lezend en podcast luisterend vliegt de tijd. Het spoor volgt de Elbe en de uitzichten zijn geweldig. Met je fiets in de trein is toch verreweg de beste manier van reizen als je niet aan het fietsen bent. Langzaam stappen er meer Duitsers in en langzaam zie ik meer mondkapjes. Zelf heb ik dit kleinnood maar alvast geplaatst. Vanaf de Duitse grens weet de conducteur in niet mis te verstane bewoording duidelijk te maken dat het verplicht is. Ik ben er snel aangewend en prijs mij gelukkig dat de trein een goed werkende airco heeft.

Berlijn

Het is goed heet als ik met de fiets in de hand door Berlin Haubtbahnhof loop. Het voelt wel een beetje als thuiskomen. Praag is een prachtige stad, maar er gaat toch niets boven de levendige rebelsheid van de Duitse hoofdstad. Ik heb ruim anderhalf uur te doden dus ik fiets een klein rondje. Langs de Spree, over Unter den Linden en dan naar Tiergarten. Geen bezoek aan Berlijn zonder een Currywurst met Pommes en voor ik het weet is het alweer tijd om terug te gaan naar het station waar ik omwille van de snelheid zelfs speciale Fahrradhilfe krijg bij het instappen.

Mondmaskers

Het is druk op het perron en ook in de trein. Al heb ik het geluk dat ik alleen zit. Vanaf nu is je mondkapje afdoen echt not done. Zelfs tijdens het eten zie ik verschillende mensen alleen maar voor de hap het masker even omlaag doen om daarna weer volledig bedekt aan het kauwen te slaan.

In allen Zügen der Deutschen Bahn besteht die Pflicht zum Tragen einer Mund-Nase-Bedeckung

Wachten op station Bunde

De reis gaat voorspoedig totdat we ineens stoppen op het station van Bunde. De trein kan niet verder omdat er ‘onbevoegde personen op de rails’ zijn gesignaleerd. Pas twee uur later komt het verlossende bericht dat de hulpdiensten de persoon hebben kunnen overtuigen om uit de mast van de bovenleiding te komen. Ik vraag nog even of ik dit goed verstaan heb. Mijn Duitse medereizigers knikken verbaasd. Geluk bij een ongeluk is dat we op het perron onze benen kunnen strekken (en buitenlangs naar de restauratie-wagon kunnen lopen voor een biertje).

De laatste trein uit Almelo

Met deze vertraging ben ik in Almelo veroordeeld tot de laatste trein naar Zwolle. Het is middernacht en naast wat stapjeugd dat zich tussen de dorpen beweegt, is het stil. Rond een uur of een kom ik thuis en even later arriveert ook de bezorger die nog wat te eten komt brengen. De tassen laat ik in de logeerkamer staan tot de volgende dag. Eens temeer besef ik mij dan dat een van de mooiste dingen van reizen toch altijd weer de thuiskomst is. Zeker als er een hittegolf aan zit te komen.

Home sweet home the day after

Bedank voor het meelezen en jullie berichten. Tot de volgende fietsreis!

2 antwoorden op “Met de trein naar huis vanuit Praag”

    1. Hoi,

      Ik heb weer genoten van het reisverslag ik zou zeggen tot de volgende reis.
      Theo.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.