Over de River Shannon en de Connor Pass naar Dingle

Muziek in Doolin

Het is ‘s avonds inderdaad gezellig in Doolin als ik na het eten nog even naar de overkant ga voor een afzakkertje bij Fitz’s pub and eatery. Met een publiek dat een mengsel is van zowel lokaal als toeristen van over de hele wereld, beginnen om een uur of half tien een paar muzikanten te spelen. Geen zang, alleen muziek. Vrolijk melancholisch. Ik bestel een rokerige Ierse whiskey en zit omgekeerd aan de bar een uurtje te mijmeren bij dit schouwspel.

Dwingend advies

De volgende morgen doe ik rustig aan. Met een bak cruesli en een kop koffie van het huis geniet ik nog even van Aille River Hostel Doolin en klets met Robert, de eigenaar, over de rest van de reis. Wat ik ook besluit, Dingle Peninsula moet ik zeker gaan bekijken. Met die gedachte stap ik op de fiets.

Uitzicht op de Atlantische Oceaan bij de klim vanuit Doolin

De poort naar het schiereiland Dingle is het stadje Tralee. En dat ligt op ongeveer 130 kilometer van Doolin af. Op de route liggen in ieder geval tussendoor geen campings dus het belooft een lange zit te worden. Gelukkig vallen de heuvels nadat ik Doolin heb verlaten wel mee.

Weer even ‘gewone’ vergezichten

Over de Shannon is het saai

Voor ik er erg in heb, sta ik oog in oog met de River Shannon. Het is meer de baai waar de rivier in uitmondt en waar een kleine ferry of grote pont over heen en weer vaart om de plaatsen Killimer en Tarbert met elkaar te verbinden.

De River Shannon bij Knock

Nadat ik de Shannon ben overgestoken wordt het simpelweg saai. In tijdrij-houding en met de blik op oneindig, probeer ik de lange rechte wegen zo snel mogelijk achter mij te laten. Ik stop alleen af en toe om een beetje te eten of een foto te nemen als er iets mijn aandacht pakt.

Onbekende kerk-ruïne vlak voor Tralee

Ierse zomer

Moe kom ik aan in Tralee en ik rij door het stadje meteen na de camping. Nou ja, eerlijk is eerlijk, de ijskraam kan ik niet voorbij zonder te stoppen. Het is een warme dag, voor Ierse begrippen en dat blijkt eenmaal op Woodlands Park als ik mijn roodverbrande armen, benen en gezicht bekijk. Gelukkig draag ik deze vakantie voor het eerst vrijwel altijd een helm.

Te moe om ook nog maar verder iets te ondernemen loop ik naar de plaatselijke supermarkt. Even gezond eten vanavond. Er is een keuken voor de kampeerders dus ik leef mij uit. De rest van de avond bestaat uit lezen en ik kruip in mijn tentje.

Langzaamaandag

Prompt slaap ik uit. Het zal wel nodig zijn geweest. Vandaag geen lange afstand dus het geeft niets. Uiteindelijk rij ik na het ontbijt om een uur of half tien de camping af, onderweg naar Dingle. De route is niet lang dus als ik na een paar kilometer een koffietentje tegenkom die ook nog eens pannenkoeken blijkt te serveren, heb ik geen verweer. Eenmaal op het Dingle-schiereiland worden de uitzichten steeds mooier.

De baai bij Castlegregory

Een echte klim

Na Castlegregory begint de weg langzaam te stijgen naar de Connor Pass. Deze pas ligt op zo’n 400 meter. Geen enorme hoogte maar het smalle weggetje en het feit dat je op zee-niveau begint, maken er toch een hele klim van. De klim loopt precies lekker. Ik vind de juiste cadans en maak er toch een soort prestatie van om in een keer naar boven te rijden. Het is ongeveer zeven kilometer tot aan de top, met een stijging van maximaal acht procent.

Klimmen naar Connor Pass

Eenmaal boven is het een drukte van belang. Op een rustig stukje van de parkeerplaats bekijk ik het gedrang. Wandelaars, wielrenners, motorrijders, allemaal willen ze een paar foto’s nemen om te bewijzen dat ze er zijn geweest. Gelukkig heb ik daarvoor Strava. Met een broodje en een volle bidon geniet ik van het prachtige uitzicht voor ik naar beneden ga.

Connor Pass view

De afdaling is overzichtelijker dan de klim Helaas wel met flinke tegenwind, dus het gaat niet al te snel. Nou ja, helaas, zo is het in ieder geval wel veilig. De afdaling brengt mij meteen in Dingle zelf. Wederom een mengelmoes tussen heel authentiek en heel toeristisch.

De haven van Dingle

Kamperen bij het hostel

Eerst maar even de tent opzetten. Dat gebeurt bij Rainbow Hostel Dinglenet buiten het plaatsje. Dat kamperen bij een hostel is wel best of both worlds, merk ik. Je hebt de vrijheid van je eigen tentje en de luxe van de faciliteiten die het hostel te bieden heeft.

Kamperen in de achtertuin van Rainbow Hostel Dingle

Eenmaal gesetteld, met alweer een wasje in de Ierse wind aan de lijn, pak ik de fiets down town. Het stadje met een haven aan de baai, stikt van de restaurantjes en de barretjes. Gek genoeg zie ik weinig terrassen. Dat zou je met dit weer wel verwachten. Ik begrijp dat je hier bij normaal Iers weer niets liever wilt dan in een donkere, warme pub achter de dikke gordijnen te kruipen en je te warmen aan een Guinness en het turfvuur, maar met dit mooie weer wil ik graag buiten zitten met een zomers biertje. Gelukkig denkt de plaatselijke brouwerij met mij mee. De IPA smaakt heerlijk.

International fusion cooking

De keuken van het hostel is goed uitgerust dus ik beproef mijn geluk in de supermarkt. De verpakking van de instant pasta Napolitana, die ik al een tijdje meesleep, begint slijtageplekken te vertonen. Die moet dus op. Met wat verse groente en de beroemde Ierse worstjes wordt het een heel behoorlijke maaltijd.

Het keukenraam van Rainbow Hostel

Het leuke van een hostel, zeker zo kleinschalig als deze, is dat je meteen met de meest uiteenlopende mensen bij elkaar zit. In de keuken, met grote eettafel, wordt er gekookt en gegeten door een gezin uit de UK, een Australisch stel en een Amerikaan, terwijl de Poolse hostel-gastvrouw vrolijk meeklets.

Ik ben blij dat er een paar biertjes met mijn naam erop in de koelkast staan en blijf vanavond lekker ‘thuis’.

Slán agus beannachtai do gach duine!

2 antwoorden op “Over de River Shannon en de Connor Pass naar Dingle”

  1. Mooie foto’s en wat een schitterende omgeving ga er zeker nog een keer heen (maar niet op de fiets ?)

    1. Haha! De Wild Atlantic Way is ook prachtig om bijvoorbeeld met een campertje te doen hoor. Als je maar een beetje in de buurt van de pub kunt overnachten ?

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.