Koude start eindigt in warm bad

Niks geen zon als ik wakker word. Als ik naar buiten kijk is het bewolkt en wanneer ik de deur uitstap is het ook nog eens nat. Een nachtje vandrarhem blijkt een goed idee te zijn geweest, bedenk ik mij tijdens het koffiezetten in de gemeenschappelijke keuken. Het onder de mensen te zijn is trouwens wel in het water gevallen, want ik ben de enige gast. Buiten op de camping staat nog een handjevol campers, dus als de nood echt hoog was geweest dan had ik die nog lastig kunnen vallen.

Koude start

Met verse koffie, een banaan en een flapjack kijk ik nog even naar het Zweedse nieuws – dat ik met de beelden als context aardig kan volgen. Dan is het toch tijd om de sleutel in te leveren en op pad te gaan. Voor de eerste keer met arm- en beenstukken en een windstopper. Onderweg krijg ik nog een tijdje druilregen te verduren. Nat genoeg om vervelend te zijn, maar te weinig om te stoppen voor een regenjas. Het is een tussendagje. Morgen wordt er ook in Zweden gewoon weer zomer voorspeld, met zelfs op deze hoogte de waarschuwing dat het tijdens het midzomerfeest van vrijdag tot dertig graden kan oplopen.

Het druilt nog even…

De Botnische Golf

Mijn eerste stop is bij de supermarkt van Årbro. Ik heb alleen een paar broodjes nodig, want er volgen vandaag nog meer gelegenheden. Na Årbro weer veel van hetzelfde. Een gedeelte gravel door het bos en rustige asfaltwegen door landelijk gebied. Bewoonder dan gisteren. De lange stukken zijn rustgevend. Je kunt niet veel meer dan trappen en kijken. Veel mooie oude boerderijen tussen de bossen door. Bij Hudiksvall bereik ik de Botnische Golf, waar ik nog maar weinig van zie omdat het stadje aan een behoorlijke inham daarvan ligt. De geneugten van de stad beperk ik tot een dubbele espresso en een verse bidon water, beide verzorgd door de plaatselijke barista.

…maar al snel klaart het op

Eindelijk wildkamperen

Het is nog vroeg in de middag, maar ik zit al aan de honderd kilometer en voel dat ik vandaag niet te gek moet doen. In Rogstå is een Hembygdsgård waar je met de camper kunt staan en waar ze naar het schijnt ook tentjes niet weigeren. Het ziet er wel leuk uit, maar ik beproef mijn geluk nog even voor het vinden van die wildkampeerplek aan een meertje. En dat lukt deze keer. Bij het Långsjönmeer ga ik van de route af een pad op. Eerst nog een paar huizen die aan het meer liggen maar na een paar minuten vind ik een openbaar strandje, met toilet en shelter, waar ik prima mijn tent kwijt kan.

Kamperen aan het water

Water uit de bron

Vanaf de middag zijn arm- en beenstukken trouwens weer de tas in. De zon is terug. Dat betekent dus ook dat mijn badplaats met slaapgelegenheid zonovergoten is. Wie heeft er een douche nodig als er twee meter van je tent een prachtig meer ligt? Ik ga uitgebreid in bad. Even later komen er een paar gezinnen om te zwemmen. Die kijken niet raar op van een tentje. Een van de mannen wijst mij op een natuurlijke bron die hier even verderop ligt. Voor als ik morgen vers water wil hebben bij vertrek. Perfecter wordt het niet.

Oploskoffie met uitzicht

Vi ses snart och hälsningar till alla!

2 antwoorden op “Koude start eindigt in warm bad”

  1. Goedemorgen Erik, met heel veel plezier en interesse lees ik jouw blogs. Ik ga volgend jaar vanaf Dordrecht via Zweden naar de Noordkaap en mijn uitgezette route loopt ongeveer langs de lijnen die jij nu aan het volgen bent. Het ziet er geweldig uit. Ga je nog meefeesten morgen? Groet, Albert

    1. Hallo Albert, dank voor je bericht! En ja, ik ga inderdaad proberen om morgen ergens aan te sluiten. Denk dat zaterdag dan maar een rustdag moet worden 😉

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.