In het spoor van Olav de Heilige

Wat een paar maanden terug vooral een heel goed idee leek, is nu concreet. Mijn mailbox bevat een riedel treintickets en de reservering voor de ferry. Het spel is op de wagen. Ik ga deze zomer fietsen door Noorwegen en Zweden. Van Oslo naar Selånger, verder naar Trondheim en dan weer terug naar Oslo. Tweeduizend kilometer – op zoek naar Olav de Heilige – zoals het een pelgrim zonder hogere macht betaamd – niet zozeer om hem te vinden maar vooral om onderweg te zijn.

Een hele puzzel

De eerste hobbel – tijd vinden en krijgen – is snel genomen – ik heb ruim drie weken – maar om in dat tijdsbestek ook nog een keer op en naar naar Oslo te gaan, is passen en meten. Maar de puzzel is compleet. Heen met de trein en dan de ferry van Fredrikshavn, in Denemarken, naar Oslo. Vooral omdat ik dan ‘s morgens aankom in Oslo en vanuit daar meteen kan gaan fietsen. Terug ga ik helemaal met de trein en overnacht ik in Malmö of Kopenhagen. De ferry komt dan onhandig uit qua aansluiting op de treinen. Hieronder zie je dat het het een hele toer is geworden om er te komen, maar dankzij Jan Wagtmans van fiets-mee.nl, die steeds met veel geduld mijn verschillende wensen om heeft gezet in mogelijke reisschema’s, ligt er een prima plan.

Treinen, treinen, treinen

Krap an

Uiteindelijk heb ik maar zo’n eenentwintig dagen om de tocht te volbrengen. Een gemiddelde van bijna honderd kilometer per dag, inclusief de rustdagen en onvoorziene omstandigheden, dat lijkt wat krap. Maar ach, het is lang licht in het noorden, dus er zullen ook vast wel dagen zijn dat ik juist veel langer in het zadel zit. En als het echt niet anders kan is er altijd nog het openbaar vervoer om een beetje te smokkelen. Daarbij is mijn ervaring van de afgelopen jaren dat ik vaak juist tijd over heb en de laatste dagen extreem rustig aan moet doen. Da’s bij deze vast opgelost.

Allemansrätten en midsommar

Tijdens het fietsen hoop ik natuurlijk op veel mooie plekken om wild te kunnen kamperen, want ik wil het Scandinavische allemansrecht maximaal uitbuiten. Niet alleen om de kosten te drukken hoor, nee juist voor de ervaring. Ik heb het droombeeld van mijn tentje aan een stil meer (zonder muggen) en een klein vuurtje. Of dat idyllische plaatje een beetje realistisch is ga ik vanzelf ontdekken. Maar als iemand ervaringen of tips heeft dan hou ik mij zeker aanbevolen. Waar ik ook naar uitkijk is om midsommar mee te kunnen maken. De dag van de zonnewende en de meest bekende Zweedse feestdag die het begin van de zomer markeert. Als het goed is fiets ik dan nog ergens in Zweden, onderweg naar de Noorse grens.

Nog even geduld. Over een ruime anderhalve maand vertrekt mijn trein in alle vroegte. Ik kijk er weer enorm naar uit. Tot snel en stay tuned!

3 antwoorden op “In het spoor van Olav de Heilige”

 1. Mooi plan, voor ons iets voor volgend jaar.
  Ik volg de reis met belangstelling terwijl wij onze eigen lange fietsreis maken naar het zuiden.
  Hopelijk niet teveel sneeuw meer op de hoogvlaktes.

  Groet Anja

 2. Ben weer klaar, om je te volgen en met veel met veel genoegen je reisverslag te lezen.

  Veel succes en vooral een veilige reis.

  Johan

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.