Dwars door zuidwest Schotland

Wachten op ontbijt

Vroeg licht in mijn kleine tentje, wakker, dus uit de veren. Om een uur of half acht zit alles in de tassen en die hangen op hun beurt aan de fiets. Alleen komt mijn bestelde ontbijt pas om half negen. Geen nood, een stoeltje is zo uitgeklapt en koffie in een mum van tijd gezet. Met de ochtendzon die al flink haar best doet is het prima uit te houden.

Na het ontbijt zit ik op de fiets en heb ik mijn eerste klimmetje van de dag te pakken. En er zullen er nog vele volgen vandaag. Een blik op de route leert dat mij weinig bebouwing te wachten staat. Logischerwijs betekent dat ook weinig inkoopmogelijkheden. Dus als ik na een kilometer of tien langs een Coop rij stop ik snel voor een broodjeslunch-in-de-fietstas.

Zomer in Engeland

Dag Engeland

Voor ik er erg in heb rij ik Engeland uit en ben ik in Schotland. Het treft; in het eerste huis over de grens schenken ze koffie. Wat minder treft is de kwaliteit daarvan, maar ja, een mens moet niet te veeleisend worden. Het zonnetje maakt een hoop goed. Iets waar ik wel geluk mee schijn te hebben, want de barman weet mij te vertellen dat het al tijden ongewoon droog en warm is.

The Scottish border

Als ik echter net voorbij Gretna de uitlopers van de Ierse Zee tegen begin te komen wordt het toch tijd voor armstukken. Op en af welteverstaan, want uit de zon en in de wind is een heel ander verhaal dan andersom. Om het nog maar niet te hebben over klimmen of dalen. Dat gebeurt trouwens bijna meer dan mij lief is, al levert het prachtige uitzichten op.

In de verte de uitlopers van de de Ierse Zee

Plannen bijstellen

In het troosteloze stadje Dumfries ben ik er wel een beetje klaar mee. De honderd kilometer ben ik ruim voorbij en mijn gehoopte einddoel in Castle Douglas is echt nog te ver. Zelfs in miles. Daarom besluit ik, met hulp van Google, om te stoppen in Crocketford. Een onooglijk klein plaatsje ongeveer drie kilometer van de route. Omhoog natuurlijk, maar de camping heeft een bar waar je wat kunt eten dus ik ben verkocht. Het uitzicht krijg je er gratis bij. Dat geldt trouwens ook voor de midges zodat ik na het eten lopend mijn koffie drink en met een boek de tent in kruip.

Camping view

Vroege vogels

Onder een luid gekrakeel van allerhande vogels en met alweer een zacht ochtendzonnetje, sta ik uit mijzelf om half zeven naast de tent. Het vaste stramien; even badderen en de tent leeg- en neerhalen. Door een licht briesje (en omdat ik de ventilatiegaten beter afgesteld heb) is deze keurig droog. Na alweer een lopende koffie (de midges hebben ook vroege dienst) en een laatste instant pannekoek daal ik af naar Castle Douglas voor een fatsoenlijk ontbijt.

Contra-gewicht

Het eerste wat ik binnen de bebouwde kom tegenkom is een Tesco. Supermarkt met de nadruk op super. Ik besluit dat de verse broodjes prima zijn als ontbijt en sla meteen lunch, fruit en ontbijt voor de volgende dag in. Je kan maar een beetje gewicht in de tassen hebben, want vragend naar de route kon de barvrouw van de camping alleen maar vertellen dat het Schotland was en dat ik hoe dan ook moest klimmen.

Spiegelglad

Off-road adventures

Na Castle Douglas besluit mijn route de gangbare wegen even te laten voor wat ze zijn. En dat merk ik! Niet alleen gaat het stevig op en neer, de weg blijkt ook onverhard, dwars door een aantal landerijen met runderen en schapen te gaan. Ik ben de tel van het aantal hekken dat ik moest openen en sluiten een beetje kwijt en ik heb meerdere fantasieën gehad over een volgeveerde mountainbike. Gelukkig alweer met het meest prachtige uitzicht, dus al het afzien is de moeite waard.

Off-road avonturen door schapenland

Wijze woorden van de hovenier

Als ik in Newton Stewart een broodje eet op de brug twijfel ik een beetje over het vervolg van de route. Ik zit al op ongeveer vijfenzestig kilometer en mijn route heeft er nog ongeveer  vijfenveertig in petto. Wel weer niet over de gebaande fietspaden. Een hovenier, waarmee ik in gesprek raak, biedt uitkomst. Niet alleen vertelde hij honderduit over zijn diensttijd (hij begon) in Duitsland, hij was ook fanatiek mountainbiker. Mij route was een goed alternatief voor de main road, die ik zeker moest vermijden. De fietroute was echt om, met net zoveel klimmen en minder mooi. Tot slot zijn mooie woorden: ‘every descent deserves a good climb!’

Tegenwind in de Galloway

Door een prachtig desolaat stuk van de Galloway fiets ik de laatste tweeëneenhalf uur van de dag. Een mengelmoes van afzien en vliegen (wat een op een te maken heeft met de hellinghoek). De wind trekt aan, uit het noordwesten. Soms zo erg dat ik in afdalingen op mijn stuur moet gaan liggen om er nog een beetje profijt van te hebben.

Galloway’se vergezichten

Alles komt goed in de pub!

Moe maar voldaan rij ik Stranraer binnen en zet ik mijn tent op een bijna leeg kampeerveld van Aird Donald Caravan Park . Morgen ga ik met de ferry over naar Noord-Ierland. Een hapje en een drankje in de pub maken de dag compleet. Dag Schotland, op naar Ierland!

Pub ‘The Bridge Armes’ Stranraer

Slán agus beannachtai do gach duine!

4 antwoorden op “Dwars door zuidwest Schotland”

    1. Dankjewel! Die komt hoe dan ook van de overkant. Morgen einde van de ochtend weer een ferry (zonder hulp van schipper Jan geboekt).

  1. Zo mooi Schotland ga zeker nog een keer heen. Daar kan je nog echt stukken rijden zonder dat je iemand tegenkomt. Alleen die muggen dat is wel een dingetje..
    Hopelijk houd je het droog en ben benieuwd naar je ervaringen in Ierland.
    Ps vergeet niet dat je whisky moet drinken

    1. Op zich vallen de muggen erg mee hoor. Normaal alleen met schemering. En hier aan de kust waait het, daar kunnen die kleine krengen niet tegen.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.