De centrifuge van Gabrielle

Een uurtje eerder dan aangegeven meld ik mij op camping La Gabrielle in Romagne-sous-Montfoucon, waar ik rond de middag de trekkershut heb gereserveerd. Brood voor morgen wordt besteld en onder het genot van een koud biertje hoor ik van de Nederlandse eigenaar wat ik als gast moet weten en vooral het verhaal van deze kleine camping zelf. Erg gemoedelijk. Echt een plekje om te onthouden. En van alle unieke elementen springt de ouderwetse centrifuge er misschien wel bovenuit. Een zegen voor vaak wassende fietsers. Dat zou iedere camping moeten hebben.

De trekkershut

Achtervolgingswaanzin

Ik ben département la Marne nog niet binnen of de eerste champagne-huizen bieden zich aan en ik rij tussen de wijnranken. De voorlopers van Reims maken hier een einde aan. Ik bezoek de stad alleen even vanwege de waarschuwing ‘geen winkels de komende negentig kilometer’. Na Reims volgt kilometerslang een vrij saai heuvellandschap met vooral mais en koolzaad. De wind heeft hier vrij spel en voor een keer geeft dat niets want ik heb ze vooral in de rug. Met als enige nadeel dat er vlak achter mij ook een bui hangt. Telkens als ik even stop begint het te druppen.

Monument voor ‘the lost battalion

Soldatenfriedhof

Al snel bereik ik de Argonne en wordt het landschap wat aantrekkelijker. Stevige klimmetjes en snelle afdalingen wisselen elkaar af omdat de Aisne en l’Aire zich een weg hebben gebaand door dit beboste plateau. Op een stille open plek in de bossen, na een flinke klim, sta ik even stil bij een Duits kerkhof. Op de een of andere manier maakt de soberheid van de zwarte kruizen nog meer indruk dan de pracht en praal waarmee de Entente hun gesneuvelden eren. Ik lees er een mooi citaat van Jean-Claude Juncker ‘Wer an Europa zweifelt, wer an Europa verzweifelt, der sollte Soldatenfriedhöfe besuchen!’

Soldatenfriedhof Apremont

2 antwoorden op “De centrifuge van Gabrielle”

    1. Er zijn dus inderdaad ook campings waar je als fietser buitengewoon welkom bent: in Varennes-en-Argonne (55), eveneens omgeven door oorlogsherinneringen, overnacht je voor €5,30 (in 2019) op de municipal met een schuil-, c.q. verblijfsruimte voor fietsers voorzien van koelkast, kookplaatje, waterkoker, magnetron en -jawel- twee! centrifuges.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.