Dag 8: Vendôme – Tours (80 km)

Zonder al teveel bloedvergieten in Tours aankomen en daar, na de plat du jour, plat op de vloer te gaan liggen om een beetje bij te komen. Dat was het plan en zo geschiedde. Na een zweterige nacht waarin ik vrijwel iedere vrachtauto op de N10 voorbij heb horen razen, zat ik rond zevenen op de fiets. De stad uit met een fikse klim langs het château, onderwijl de plaatselijke buitenwijkbakker wat omzet bezorgd en ik zat zo weer in de velden.

Individuele tijdrit

Daar ging het eerst maar even in tijdrithouding. Op mijn Koga wil dat zeggen: ellebogen op de handgrepen, handen om de stuurtas, blik op oneindig en malen maar. Akkers en heuvels vlogen voorbij. Het ging lekker rap en was nog relatief koel. Een korte fruit- en yoghurtbreak in Château-Renault en voor ik het wist zat ik op het nieuwe fietspad dat langs de Brenne tot de Loire voerde.

Panaché aan de Loire

Voor de middag in een strandstoel

Langs de Loire alweer een fietspad en zo zat ik, even na elf uur, in een strandstoel te genieten van mijn eerste panaché. De stad Tours lag op steenworp afstand en op de Loirehangbrug was boekje 1 afgelopen. Met de GPS als baken zonder op of om te kijken dwars door de stad naar de camping gereden. Deze ligt vijf kilometer zuid-oost van het centrum in Saint-Avertin.

Hangbrug over de Loire

De hele garderobe aan het hek

Na een voortreffelijke lunch bij het restaurant tegenover de camping en een koude douche, lag ik van onder een boom en in de wind, te kijken hoe mijn hele garderobe (op mijn zwembroek en regenkleding na) aan het hek hing te drogen. Een heuse siësta. En ja, wind. Die stak vanmiddag op. Heerlijk. Er verschenen zelfs wolken aan de hemel.

Terrascultuur

Na mijn welverdiende rust toch weer de warmte getrotseerd om terug naar de stad te rijden. Bij binnenkomst was ik zo rücksichtslos langs alle bezienswaardigheden gekoerst dat ik wat goed te maken had. Op naar Cathédrale Saint-Gatien de Tours. Ik ben een half uurtje binnen geweest maar aan een dag zou je nog te weinig hebben. Je zou er zomaar weer dorst van kunnen krijgen. Daarom ook de plaatselijke terrascultuur uitgebreid onderzocht. Santé!

Cathédrale Saint-Gatien de Tours

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

2 antwoorden op “Dag 8: Vendôme – Tours (80 km)”

 1. Hoi Erik,
  per toeval kom ik op jouw site terecht. Hartstikke leuk dat je dit zo aanpakt, heel basic maar dat schijnt ook de bedoeling te zijn als je naar Santiago vertrekt :).
  Leuke stukjes en mooie foto’s!
  Ik heb nog niet te neiging om ook te gaan fietsen…maar de omgeving inspireert wel.
  Salut, Hans

  1. Hallo Hans, dank voor het compliment hoor. En noem het maar basic; ik zit de hele dag in de mooiste gebieden, word vaak hartelijk ontvangen en ben zo vrij als een vogel. Op z’n minst vier sterren waard hoor.

   Groet, Erik.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.