Dag 30: Siena (rustdag)

Een nieuw concept beproeven. ‘s morgens de stad in en dan, als het te warm wordt, uitwijken naar het zwembad. Op de tekentafel zag het er al uit als een succes. Omdat Siena nou iet echt een fietsvriendelijke ligging heeft met al haar heuvels, heb ik na het ontbijt de bus naar het centrum genomen. Vanaf de uitstaphalte ben ik meteen richting de Campo getogen, in de hoop iets mee te krijgen van de voorrondes voor de Palio. Helaas duurt die wedstrijd maar een slordige 90 seconden want een paard rent nou eenmaal best snel drie rondjes om een plein. Ik heb de beelden dus in de etalage van een winkel op TV moeten volgen. Bij de Campo aangekomen was dat ook maar goed. Het plein heeft slechts een paar nauwe toegangswegen en was aan de buitenkant compleet omringd met tribunes die tegen de voorgevels aan stonden.

In de ban van de Palio

Daar kon je terecht met gereserveerde kaarten. Vanaf het midden van het plein kon je ook kijken maar dan had je er ver voor de race moeten staan. Wel zag ik drommen Sienezen de Campo verlaten, uitgedost in de kleuren van hun contrada (wijkje) en ogenschijnlijk druk bediscussiërend wat zich zojuist had afgespeeld. Het is wel raar om daar als niets wetende toerist tussen te lopen. Het middeleeuwse spektakel waar de hele stad weken door beziggehouden wordt ontgaat je als buitenstaander wel.

De highlights

Nadat ik een kijkje heb genomen bij de Duomo, een prachtige dom die door uitbreiding moest gaan wedijveren met die van Florence. Ze kregen er echter letterlijk de pest in en zijn gestopt met bouwen zodat je de onaffe uitbreiding nog steeds als een muur kunt zien staan. Al slenterend door de middeleeuwse straatjes, omhoog en omlaag, ben ik teruggegaan naar de Campio, waar ik het Palazzo Pubblico bezocht heb. Zowel de toren als het in het paleis gevestigde Museo Civico. De toren van ca. 100m hoog was het lange wachten meer dan waard. Na een ietwat claustrofobische beklimming was de beloning een magnifiek uitzicht over de stad en het Toscaanse heuvelland. Ook kon je vanaf die hoogte prachtig het voor de Palio ingerichte plein zien.

Bijna weer fietsen

Tegen een uur of twee werd het echt te heet en heb ik de bus terug naar de camping genomen. Daar heb ik, zoals beloofd, de rest van de middag doorgebracht met een boek, een iPod, een ligstoel en af en toe een plons. Met wat verse tomaten en een ui en pesto was de droge pasta een eenvoudige doch voedzame maaltijd en ben ik er wel weer klaar voor om op te stappen. Voor morgen heb ik eigenlijk nog geen idee waar ik uit ga komen. Heel de dag klimmen en dalen en op verschillende plekken campings. Ik laat het er maar even vanaf hangen.

Nu nog maar even genieten van de luxe. Met een caffé internetten op het terras van de camping. Het kan zomaar zijn dat dit de komende dagen niet lukt. Dat internetten dan, want over de koffie heb ik in dit land geen zorgen.

A presto e saluti a tutti!

 

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.