Dag 22: León (rustdag)

Het was toch de fietsbare route vanaf de camping naar de stad? Het zal wel. Twee busjes van de Guardia Civil rijden voorbij en schenken mij geen enkele aandacht. Met dichtgeknepen billen en vertrouwend op de felgele tassen dan maar. De ring van León. Auto’s razen met een noodgang voorbij. Tot de eerste afrit de bebouwde kom in. Fietsen in Spanje is een heel avontuur. 

Vroeg inchekken? Maar natuurlijk

Fietsen? Op een rustdag? Ja, want ik wilde de camping verruilen voor de stad en dan besluiten of ik zou blijven. Eenmaal aan de koffie in het oude centrum van León was die keuze snel gemaakt en niet veel later stond ik aan de balie van het hotel doodleuk te vragen of er misschien een kamer vrij was. Om half negen ‘s morgens.

De gastheer was wel wat gewend. Ik mocht mijn fiets vast stallen en in de lobby een kop koffie nemen. Een half uurtje later stonden mijn spullen op de kamer en ik onder de douche. Een hotel in het centrum dus eenmaal opgefrist stapte ik de deur uit om de stad eens goed te bekijken.

Plaza de Santo Domingo

Ik had mijzelf voorgenomen om niet teveel highlights na te gaan jagen maar gewoon mijn neus achterna te lopen. Zo kwam ik via een aantal brede winkelpromenades uit in het oude centrum waar talloze prachtige gebouwen en schattige straatjes elkaar de loef af proberen te steken op authenticiteit. Heerlijk om, zonder iets te moeten, gewoon te sjokken en te kijken.

Straatjes en steegjes

Omdat het oude gedeelte redelijk compact is, loop je er vrij snel doorheen en pik je de hoogtepunten toch mee. Maar het leukste vond ik nog de straatjes en steegjes waar je, in tegenstelling tot veel Nederlandse steden, geen enkele winkel van een keten tegenkomt. Schoenen, hammen, wijn, sieraden, uiteraard Santiago-prullen, noem maar op, het is er allemaal.

Een van de vele winkelsteegjes

Rond de middag was het natuurlijk tijd voor mijn dagelijkse afspraak met het menú el dia. En grote stad of niet, ook hier krijg je gewoon drie gangen en wijn voor minder dan €15 geserveerd, terwijl je op een steenworp afstand van de kathedraal, middenin het centrum, op een terrasje zit.

Plaza de San Martín

Natte siësta

Zoals de foto’s al verraden is het ander weer dan de afgelopen dagen. De regen is weer terug. Zo werd het in de loop van de middag hoog tijd voor een droge siësta in het hotel, waar ik met het NOS-verslag van de Tour op de achtergrond rustig wat vooruitgebladerd heb naar de komende dagen. De laatste kilometers van mijn fietsreis naar Santiago de Compostela.

Monumento al Peregrino op het Plaza San Marcos

De vermoeide pelgrim

Tegen de tijd dat de Spanjaarden weer naar buiten komen voor een borrel en een hapje ben ik ook de straat op gegaan. Vlak bij mijn hotel staat het Monumento al Peregrino. Die kon ik natuurlijk niet ongezien laten zitten. De beste man ziet er vermoeid uit. Ik snap wel dat hij in León even zijn schoenen uit heeft gedaan. Hij heeft er namelijk al een heel eind op zitten. Nog een paar dagen gaans en hij is op zijn bestemming.

Dan is zijn bedevaart afgerond en gaat hij terug naar huis met een schat aan herinneringen. Terug naar het gewone leven. Nu zit hij, nog niet helemaal bevattend wat de reis hem gebracht zou kunnen hebben, eerst uit te rusten. Al dat piekeren, daar is later tijd zat voor. Eerst klaarmaken voor het laatste stuk. Ik voel met hem mee, zoek een terrasje op en bestel een vino tinto. Salud!

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

2 antwoorden op “Dag 22: León (rustdag)”

 1. Beste Erik
  Wij hebben je gesproken op je eerste camping in Ulvenhout, wat een enorme prestatie heb je geleverd, ook leuk om je ervaringen te lezen.
  Veel succes met de laatste loodjes.
  Wij hebben ons rondje N.L afgelopen woensdag afgerond en hebben 17 Camping’s bezocht en 1200 km afgelegd. Het was voor ons eeen bijzonder Mooie ervaring.

  1. Hallo Ger,
   Dank voor je bericht en het compliment. Dat is nou het bijzonder van fietsen, hoe ver of dichtbij je ook gaat, het staat hoe dan ook garant voor een mooie ervaring.

   Groet, Erik.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.