Dag 17: Bludenz – Pettneu

Dat gaat lastig, de boel schoonhouden terwijl je met je fietsschoenen aan, in het pas gemaaide gras, je tent hebt afgebroken. Ik hoorde mijzelf al excuses aanbieden aan de ‘Putzwutfrauen’. Maar bij het afrekenen kon ik een bescheiden ‘lekker voor je’ ternauwernood onderdrukken. Voor een douche van 5 minuten, een uiterst bescheiden (af)wasje en 3m² gras, in een plaats waar wereldfaam ver te zoeken is, mocht ik toch een kleine €20 neerleggen. Vooral de toeslag voor 1-nachters snap ik niet zo goed. Een nacht is toch een nacht? Ik stond nou niet bepaald op een plek waar een ze een rijke Duitser met caravan, die ineens op kwam dagen om 3 weken te blijven, voor hadden moeten teleurstellen.

Uitzicht en camping; beide onbetaalbaar

Maar ach, het was wel een bijzonder plekje en het uitzicht was, zoals gezegd, eigenlijk al onbetaalbaar dus, kon ik na een stevig ontbijt opgewekt op pad om mijn gevecht met de Arlberg te beginnen. Met goede moed, lekker vroeg en een zonnetje dat bij het verlaten van de camping eindelijk boven de bergen kwam.

Aankomst bergaf

Het was net een echte bergetappe. Vanaf dat ik Bludenz uit en het Klostertal in reed merkte ik aan alles dat het omhoog zou gaan. Eerst nog even rustig, geleidelijk, bijna ongemerkt, maar al snel volgden de korte, felle klimmetjes elkaar op. Ik merkte vooral aan mijn watergebruik dat het zwaarder was dan normaal. Na Langen am Arlberg begon het echte klimmen en het stuk voorbij Stuben am dezelfde Arlberg was het met een paar haarspeldbochten van 8-10% echt pittig. Ik heb deze tocht al eerder en steiler geklommen maar niet met zo’n aanloop.

Cola auf dem Arbberg

De laatste twee kilometer tot aan de pas waren vlakker. Die kon ik dan ook relatief relaxed rijden. En boven wachtte mij naast een welverdiende koude cola ook drommen mensen die stuk voor stuk eenvoudiger boven gekomen waren. Op zijn minst zonder bagage maar de meesten ook niet op eigen kracht. 

Koe-bellen

Het dorpje Pettneu moet het echt van een ander seizoen hebben. Iets wat het hele gebied uitstraalt maar dit dorpje vooral. Het slaapt in de warme zomer. Er klingelen wat koe-bellen, een boer haalt gauw zijn gras binnen (wat een teken aan de wand zou moeten zijn) en verder niets. Het uitzicht is zo mogelijk nog mooier dan gisteren. De camping ligt op 1200m en is compleet omringd door bergen van 2500m of meer.

Met het verkeer mee

Deze etappe had geen finish bergop. Er moest gedaald worden. Jasje aan (30 graden maar toch) en de zonnepet omwisselen voor een pletterpet. Recht zo die gaat, volle kracht vooruit en Isaac, nog bedankt voor de zwaartekracht. Door de snelheid las ik in de tunnel dat ik er omheen had gemoeten maar omdat de maximumsnelheid daar 60 was, zouden auto’s die mij te langzaam vonden in overtreding zijn. En mijn licht stond aan. Met een top van 66 km/u was ik zo beneden in wintersportdorp St. Anton voor een kort bezoek aan de Spar. En daarna het etappe-eindpunt in Pettneu. Een lange ontsnapping, geen massasprint.

Prettig geluidsoverlast

Ik heb nog even overwogen om door te rijden en alvast een stuk van de tussenetappe naar de Reschenpas te doen maar na een blik op de camping heb ik besloten een nachtje te blijven. Veel te leuk, zo’n trekkersveldje waar het geluid van de lagergelegen snelweg overstemd wordt door het beekje dat zo’n 2m achter mijn laatste haring stroomt.

Pet(tneu)weer

En bij bergen hoort ook het bergenweer. Ongeveer op het moment dat ik eten wou gaan maken betrok het en 10 minuten later zat ik, met mijn bijna droge was, in mijn tent te hopen dat die hagelstenen niet groter zouden worden. Hoe zat dat nou met flits en donder? 3 tellen is een kilometer? En 1 tel? Of geen? Ik heb nog even angstig mijn hoofd uit de tent gestoken maar het beekje was gelukkig nog steeds een beekje. Na twee uur was het over en heerlijk afgekoeld. Onder het afdak heb ik samen met twee Nederlandse motards uit Vilsteren gekookt en gegeten.

Ze zeggen niet voor niets dat je in de Alpen altijd op alles voorbereid moet zijn. Het blijkt maar weer.

A presto e saluti a tutti!

 

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.