Dag 15: St. Jean-Pied-de-Port (rustdag)

Een rustdag. Even een dagje geen kilometers maken en de tijd nemen om lekker te luieren. Zo vlak voor de eerste echte klimdag in de Pyreneeën en na veertien dagen aaneen fietsen ook geen onverstandig besluit natuurlijk. Dus vandaag geen epistel over ontberingen of mooie vergezichten, maar een kort verslag van eeen goed gevulde dag ‘niets’ doen.

Bij dat niets doen hoorde geen wekker al haalde mijn fietsersritme mij ruim voor zeven uit mijn slaap en hing, voor het ontbijt, om half acht de schone was te bungelen in een waterig zonnetje. Genietend van een kop koffie en de laatste Madeleines heb ik mijn ketting onder handen genomen en daarna mijn bagege eens goed tegen het licht gehouden.

Boekje 1 en 2 behoren tot het verleden en mijn tassen omkerend vond ik nog een paar items die la Poste alvast voor mij naar huis mocht brengen. Op de weegschaal van het postkantoor zag ik tot mijn genoegen dat ik morgen een kleine kilo minder mee omhoog hoef te nemen Spanje in. Ware het niet dat ik gisteravond mijn voorraad gas weer heb aangevuld.

Porte Saint Jacques in St. Jean

Na alle zogenaamde verplichtingen ben ik gaan rondsjokken in en om St. Jean. Een ommuurd vestingstadje dat sinds mensenheugenis verbonden is met de Camino. Zo ben ik onder andere om de citadel gelopen die in vroeger tijden de toegang tot de pas moest beschermen. En uiteraard ben ik even door de poort gewandeld die de lopende pelgrim neemt als deze de stad binnenkomt. Dat fietsters omgeleid worden begrijp je meteen als je het steile straatje met klinkertjes afloopt.

De hoofdstraat Rue de Citadelle

Na de kaartjes voor de oma’s en een kort bezoekje aan de relatief kleine kerk was het tijd voor mijn laatste plat du jour. Vanaf morgen zal ik het met een menu del dia moeten doen. Aan tafel heb ik op mijn gemak de mogelijkheden van de dag van morgen bekeken. Door Pamplona of er omheen, dat is nog even een vraag waar ik vannacht over met slapen of morgen, tijdens het klimmen naar de Roelandspas over na moet denken.

Poort en toren Église de Nostre Dame du Pont

Toen ik na de middag op terug op de camping mijn droge was had ingepakt en in een mager zonnetje (het weer is echt omgeslagen) wat zat te lezen, kwam er een Nederlandse fietster aan. Fokko. Ook alleen op pad langs oude wegen. Een militair met functioneel leeftijdsontslag dus we hadden vrij snel een klik. Samen een paar biertjes gedaan en gekletst over het fietsen, de reis maar ook over het werk.

Nu, mede door het mindere weer, vroeg in de tent en voorbereiden op mijn vertrek uit Frankrijk en de eerste kennismaking met fietsen door Spanje.

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

3 antwoorden op “Dag 15: St. Jean-Pied-de-Port (rustdag)”

  1. Erik, wij zijn door pamplona gegaan. Het rijden ernaartoe en erdoor was niet mooi. Echter de mogelijkheid aan overnachting was er in overvloed

  2. Even een dagje niet op de pedalen. Je zal wel geschrokken zijn van de hoeveelheid pelgrims in St. JPdP. Vanaf nu zul je er dagelijks vele honderden tegenkomen, hetgeen je mooie ontmoetingen en wellicht zelfs vriendschappen zal opleveren. Zo te zien krijg je vanaf zondag beter weer. Dat is prettig, want een wijntje/biertje smaakt immers beter in de zon ;-). En breng zeker even een bezoek aan de kathedraal van Burgos voordat je de Meseta opknalt. Je weet niet wat je ziet!

    Erik, een goede tocht gewenst op het Spaanse deel.

    Groet, Robin

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.