Dag 14: Dax – St. Jean-Pied-de-Port (95 km)

Mijn Frans is al niet om over naar huis te schrijven, mijn Baskisch is nog vele malen erger. Daar kan ik echt geen txokolatea van maken. De mensen hier wel trouwens. Die vinden bijvoorbeeld dat ze in Donibane Garazi wonen. Het lijkt er niet eens op. Ik zal het er mee moeten doen de komende dagen. Aan beide kanten van de Pyreneeën.

Natte start

Ondanks dat het noodweer is uitgebleven, heeft het vannacht wel flink geregend. Toen mijn wekker ging, regende het nog steeds. Van de nood een deugd gemaakt en even blijven liggen tot het stopte. Verder dan droog naar het wasgebouw lopen kwam ik echter niet. Het begon weer. Zou het zo’n dag worden?

Bergachtige huizen

Niet getreurd, in de tent ontbeten en zoveel mogelijk ingepakt totdat het weer droog werd. Natte tent in een van de voortassen en en vélo! Ik had er zin in want de bergen kwamen er aan. Dat lieten ze weten ook. Want meteen bij het verlaten van Dax begonnen de klimmetjes en werd het landschap steeds bergachtiger. Ik reed er nog niet tussen, het waren echt nog maar heuvels, maar de sfeer veranderde. De huizen werden bijvoorbeeld bergachtiger. Ik kan het niet echt uitleggen. De plaatsen waar ik doorheen kwam werden meer en meer bergdorpjes. Niet meteen op iedere hoek een SKISET of Sport 2000 maar toch.

Wat een verschil met gisteren. Slingerende wegen, heuvels, loofbossen, mais en zonnebloemen, af en toe een vergezicht naar het zuiden. Ondanks de vaak dikke bewolking zag ik ze liggen. De bergen. Donker en groot staken ze af tegen de horizon en ze kwamen steeds dichterbij naarmate de dag vorderde.

In de verte de Pyreneeën

Ruimte in het schema

Het besluit om de kortere route via St. Jean-Pied-de-Port heb ik gisteravond al genomen. Op deze manier hou ik iets meer flexibiliteit in mijn reis en kan ik, als ik dat wil, een paar rustdagen pakken of gewoon ergens stoppen waar het mij leuk lijkt zonder de tikkende klok tegen te hebben. Dus na de koffie in Peyehorade sloeg ik bij Carresse linksaf.

Weinig wegenkeuze

Ik reed afwisselen over doorgaande wegen met relatief veel verkeer en over stille binnenweggetjes. In dit gebied is de keuze wat de route betreft niet zo uitgebreid en loop je op de echt kleine weggetjes het risico dat je heel veel moet klimmen. Voordeel op de grote wegen is dat de automobilisten echt wel rekening houden met fietsters. Zeker als deze felgele tassen hebben. Maar voor het idee heb ik vandaag toch het grootste gedeelte van de tijd met helm op gereden.

De abdijkerk van Sorde-l’Abbaye

Nat, natter, natst

Vlak voor St. Palais rolden er donkere wolken over de bergen heen en voor ik het wist zat ik in een hoosbui. Tot dan toe had ik vrijwel steeds in een zonnetje gereden. Er was geen enkele vorm van bescherming dus in alle haast mijn regenkleding aangetrokken en doorgereden. Omlaag. Temeer omdat het ook begon te onweren. Verzopen eindigde ik in St. Palais in een restaurantje waar een Zwitserse fietsreiziger er op stond om mij wat te drinken te kopen. Santé dan maar.

Helaas was de pret voor korte duur toen ik verder ging. Weer pakten donkere wolken zich samen. Nu was ik ze qua regenkleding voor en ben ik met licht gespetter in een bushokje gekropen. Dat was maar goed ook want daarna ging het los. Onweer, hagel, regen. Lekker montagne weer. Blij dat ik niet doorgereden was. Dit schouwspel heeft zich nog twee keer herhaald voor ik mijn tent op de municipal van het beroemde bergdorpje had staan.

Uitzicht over de Nive in St. Jean-Pied-de-Port

Pelgrim in (tijdelijke) ruste

Was het pelgrimsgevoel tot nu toe sluimerend aanwezig, hier in St. Jean-Pied-de-Port kan je er niet omheen. Alles is ingericht voor de Camino en overal zie je mensen die lopend of soms fietsen onderweg zijn of zich daarvoor klaar maken. Je zou kunnen zeggen dat het hier pas echt begint. Daarom blijf ik een dagje. Om een keer goed uit te rusten, rustig rond te kijken en alvast te wennen aan het gevoel daadwerkelijk op de Camino te zitten.

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.