Dag 10: Saint-Benôit – Saint-Angeau (103 km)

Het was lonesome op de prairie vandaag. Geen kip op de weggetjes. Slaperige samedi leek het wel. Behalve op de graanvelden. Ik denk dat de boeren hier ook op Meteo France hebben gekeken want zoveel combines heb ik nog nooit gezien. Alsof ze allemaal hun jaaropbrengst voor het slechte weer moesten redden. Iets wat best waar kan zijn trouwens.

Combine in vol bedrijf

Goeiemorgen bakker!

Op mijn vrijwel nuchtere maag ben ik uit het dal, waarin ik toch zeker was beland, herrezen. Koffie en een paar madeleines was genoeg voor ik op de fiets stapte. De Franse boulanger is een betrouwbaar type, ook op de vroege zaterdag levert deze gewoon lekkere artisanale broodjes. Die vroege zaterdag was trouwens iets minder vroeg, want ik mocht uitslapen van mijzelf. Tot zeven uur maar liefst.

Dat kon vandaag ook wel want ik ‘hoefde’ maar een kilometer of honderd. Dit vanwege het gebrek aan campings. Het was dat, of nog vijftig kilometer extra. Dat vond ik te gortig. Lekker rustigaan gedaan vandaag. Niet te hard fietsen met regelmatig een korte stop om iets te bekijken.

l’Abbaye Nouaillé-Maupertuis

En ja, ik kwam terecht in een gebied waar alles net iets meer ruimte in gebruik nam. Behalve de dorpjes. Die lager er minder, waren kleiner en bovenal leken ze te slapen als een petite rose. En graan. Heel veel graan. De stadjes en dorpjes die de route wel aandeed waren kleiner van opzet. Smalle, slingerende steegjes, op en over elkaar gebouwde huisjes en hele oude kerkjes.

God save the Queen

Ik was getipt dat op de camping in Saint-Angeau een goede maaltijd geserveerd werd, dus vandaag geen plat du jour maar een broodje. In Bar d’Abbaye, zoals de naam al doet vermoeden precies naast de abdij en wel die van de benedictijnen van St. Saveur in Charroux, dacht ik het niet Franser te kunnen treffen. Mis. De ober ging na mijn bestelling in het Frans subiet over op het cockney Engels en verexcuseerde zich dat hij geen Frans sprak. Dat schept een band.

Het kerkje van Saint-Sulpice

Dat Britse werd vandaag wel een beetje een rode draad, want in alle plaatsjes mét voorzieningen werd ik er op gewezen dat er proper English breakfast voor handen was en zag ik een hoop auto’s rondrijden waarbij het stuur wat onhandig geplaatst was voor vastelandse begrippen.

Schaamteloos reclame maken voor Camping Devezeau

De camping was hier geen uitzondering op. Kleinschalig, gerund door een Brits stel dat het onlangs heeft overgenomen. Een barretje, een zwembad en een cyclist offer. Dat laatste wil zeggen een plek voor de tent, een stevige maaltijd en een drankje naar keuze voor €20. Of ik reclame maak? Ja. Schaamteloos. Want het is echt een leuke camping met hele hartelijke eigenaren.

Mijn vorstelijk plekje op Camping Devezeau in Saint-Angeau

Na een bord volgeladen met spaghetti zijn de koolhydraten weer op peil. Ik zit op mijn geleende tuinstoel, giet een klots rode wijn in mijn plastic glas en hef deze, voor ik verder typ, op het leven als God in – ja precies.

¡Hasta pronto y saludos a todos!

 

3 antwoorden op “Dag 10: Saint-Benôit – Saint-Angeau (103 km)”

  1. Hi Erik,

    Me oriënterend op een lange (pelgrims)fietsreis, stuit ik op jouw avonturen naar Rome in 2012 en nu naar Santiago. Grappige bijkomstigheid is dat jij en ik enkele jaren geleden enige tijd samen in een Afrikaans land hebben vertoefd. Ik vind het leuk om te lezen dat het pelgrimsvirus ook jou te pakken heeft gekregen. In 2012, toen jij onderweg naar Rome was, liepen mijn vrouw en ik onze eerste tocht naar Santiago. Vorig jaar deden we dit nogmaals, maar toen vanuit Portugal. Nu hebben wij het plan om naar Rome te fietsen. Als je terug in Nederland bent, dan neem ik zeker contact met je op om eens bij te kletsen. Ik zal je tot die tijd volgen via jouw blog, je deelt je belevenissen op een leuke en aansprekende wijze.

    Hartelijke groet en geniet van je reis,
    Robin

    Buen Camino!

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.