Wat is de vakantie set-up van een uitgebreide bikepacker?

Als ik onderweg ben dan is mijn bagage net als mijn Santos Cross Lite; het zit er allemaal een beetje tussenin. De echte bikepacker verzucht dat ik teveel meeneem en draait met zijn ogen bij het zien van een achterdrager met zijtassen – vakantiefietsers daarentegen vragen hoe ik in hemelsnaam alles mee kan nemen en hebben grote ogen van ongeloof als ik vertel dat mijn kampeeruitrusting er ook gewoon bij inzit. De bikepack set-up besprak ik al eerder, hoog tijd om eens toe te lichten hoe mijn vakantie set-up in de war steekt.

Fietsvakantiewinkel webshop

Veelzijdig en divers

Zo’n tweeëneenhalf jaar geleden heb ik mijn oude trouwe Koga omgeruild voor de Santos. De wil om verder, lichter en avontuurlijker te fietsen lag hieraan ten grondslag. Met deze fiets kan ik dus een dagje gravelen, een paar dagen bikepacken maar zeker ook voor langere tijd op fietsvakantie gaan. Deze veelzijdigheid brengt ook een diversiteit aan set-ups met zich mee, om al dan niet spullen mee te nemen. Je hebt nu eenmaal voor een one-nighter met overnachting in een hotel minder spullen nodig dan voor een fiets- en kampeervakantie van een paar weken.

De set-up voor Noorwegen en Zweden 2022

Omdat ik net wat meer wil meenemen dan alleen de fietskleren die ik draag en een tarp om onder te slapen, kies ik bij een langere reis dus voor de klassiekere look met echte tassen. Die moeten op een achterdrager. Dit is de Tubus Vega Classic. Ongeveer een halve kilo zwaar en sterk genoeg voor 25kg aan bagage. Zoals op de foto hierboven te zien is, heb ik de drager schuin gemonteerd. Dat staat niet alleen gaaf, het zorgt er ook voor dat het geheel wat compacter wordt, zonder dat ik met mijn hakken tegen de onderkant van de tassen tik tijdens het rijden.

Achterop de drager

Op de drager klik ik de Ortlieb Gravel-Pack fietstassen. Samen goed voor 25 liter inhoud. Ze hebben het formaat van voortassen zoals je die vaak bij ‘gewone’ vakantiefietsers ziet. Onderin stop ik bijvoorbeeld mijn kleren, proviand en alle uitrusting die niet in een van de andere tassen zit. Bovenop zitten vooral die zaken waar ik onderweg makkelijk bij moet kunnen, zoals regenkleding, een slot etcetera. De blauwe rol achterop is een Sea To Summit Dry Sack 13L met mijn tent erin. Geen echte noodzaak om de tent in een extra zak te doen, het is meer voor mijn gemoedsrust als ik de fiets even achterlaat voor een boodschap en er een dief langs zou komen die op zoek is naar een goede tent.

Stuurtas

Naar de voorkant toe. Op mijn stuur zit de Ortlieb Handlebar-Pack QR. Een tas van 11 liter die mooi tussen mijn remgrepen past. Ik heb een vrij smal stuur dus bij de meeste rol-tassen kom ik anders in de knoei met het bedienen van mij versnellingen. De Handelbar-Pack kan met een ingenieus systeem zonder mount aan het stuur worden bevestigd en – eenmaal goed afgesteld – makkelijk worden afgehaald en teruggeplaatst. In deze tas bewaar ik vooral mijn waardevolle spullen en kleinigheden voor onderweg. Enige nadeel is dat de tas wat hoog staat, zodat ik moet improviseren met mijn navigatie en eventuele verlichting.

Wat een lieve kleine tasjes

Dan de tasjes op mijn voorvork. Dit zijn Ortlieb Fork-Packs. Deze kunnen eenvoudig op de bijgeleverde Quick-Lock S adapters worden geklikt die op hun beurt weer op de voorvork vastzitten. De adapters zitten bevestigd op de ‘bidon-gaten’ maar kunnen ook worden vastgemaakt met de straps. Bij mij bevatten deze kleine tasjes de slaap- en badkamer. Oftewel mijn matje en slaapzak, handdoek en EHBO-setje. De ruimte die over is gebruik ik voor mijn compacte donsjas. Echt, het past.

De details

Tot slot heb ik nog twee kleine tasjes van Topeak. Het zadeltasje, de Wedge Drybag S en op de stang de Fastfuel Drybag X. Hierin bewaar ik mijn gereedschap, bandenplakspullen en reserve binnenbanden. In het tasje op de stang zitten ook vaak repen en gelletjes voor onderweg. De bidonhouders zijn ‘zij-uitnemers’ – DualAttack van BBB, waarbij ik de achterste houder op een AdaptRail heb gezet. Zo passen er toch twee bidons van 0,75 liter in mijn kleine frame. Op de staande bidonhouder zit trouwens ook mijn fietspomp. That’s all…

Fietsvakantiewinkel webshop

Dit bericht bevat affiliate links

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.