Bikefitting voor een perfecte zitpositie op je trekkingfiets

Zo’n dure bikefitting is toch meer iets voor de snelle jongens en meiden op lichte carbon racers? Niet voor ons gewone vakantiefietsers? Daar denkt Aron Kremer van de Biomechanieker anders over. Hij verbaast zich dat mensen soms wel een vermogen uitgeven aan een trekkingfiets maar daarna hun houding aanpassen aan het rijwiel in plaats van andersom. Als je wekenlang hele dagen in het zadel zit, waarom zou je dan voor minder dan de perfecte fietspositie gaan? Ik neem de proef op de som en reis vlak voor de jaarwisseling af naar Heenvliet voor een uitgebreide sessie.

Lichaamsbouw als startpunt

Aron heeft zelf op semi-professioneel niveau gekoerst en is in 2014 begonnen met de Biomechanieker. Zijn ervaring uit het profpeloton neemt hij mee om mensen te helpen goed op de fiets te zitten. In tegenstelling tot veel andere bikefitters gebruikt Aron geen dure apparatuur maar een meetlint, een waterpas, een touwtje met een gewichtje en vooral zijn ervaren blik om je goed op de fiets te krijgen. Naast wielrenners helpt hij sinds kort ook ‘gewone’ fietsers met de juiste afstelling. Of het nu gaat om iemand die lekkerder wil toeren op de E-bike, de vakantiefietser of de doorgewinterde bikepacker – iedereen heeft baat bij een perfecte fietspositie.

Meten en kijken

De bikefitting start op de behandeltafel waar Aron mijn flexibiliteit onder de loep neemt. Op wat korte kuitspieren en een licht hoogteverschil in mijn heupen na zit het wel snor. Daarna is het meten geblazen en neemt hij mijn MTB-schoenen onder handen. Oei – de plaatjes een centimeter naar achter terwijl ik dacht dat ik ze op gevoel best aardig had afgesteld. En eigenlijk zijn mijn schoenen te groot. Ik merk meteen het verschil als ik daarna op mijn fiets stap, die voor de gelegenheid op de rollers staat.

Bikefitting met je eigen fiets

De juiste crank-lengte

Maar dan komt het volgende: de crank-armen zijn eigenlijk veel te lang, waardoor ik, zoals hij uitlegt, een groot dood punt heb tijdens de omwenteling. Als de trapper in de bovenste stand staat dan is de hoek van mijn knie te klein en hij laat met een filmpje zien dat ik wiebel in het zadel om de overdreven grote omwenteling te compenseren. Fietsen worden veelal met standaard cranks verkocht terwijl juist daar heel veel winst te behalen valt. Ik rij nu rond met een dezelfde cranks als iemand die tien centimeter meer binnenbeenlengte heeft.

Wiebelen in het zadel

Tijdelijke oplossing en huiswerk

Voor nu lost Aron het op door het zadel iets omlaag en naar achteren te zetten. Hij kijkt in meerdere posities naar de strekking van mijn knieën en hoe ze boven de pedalen staan. Net zo lang totdat hij tevreden is, al benadrukt hij dat de echte winst pas komt wanneer ik kortere cranks monteer. Als ik nu fiets voelen de omwentelingen al veel natuurlijker aan en ik zit een stuk rustiger. De maximale speling van mijn zadelrails is nu wel bereikt dus een zadelpen met offset naar achteren komt samen met kortere cranks op mijn to do-lijst van januari te staan.

Compacter zitten

Van onder naar boven werkend is nu het stuur aan de beurt. De remgrepen staan te ver naar voren waardoor ik een beetje overstrek of mijn handen intuïtief te ver naar achteren plaats. Dit is is snel aangepast. Aron plaatst ook een kortere stuurpen zodat ik nog wat compacter zit. Omdat in verhouding mijn benen lang zijn en mijn bovenlijf wat korter, moet het stuur niet te ver weg staan. Ik merk dat mijn schouders en polsen nu veel meer ontspannen zijn en ik automatisch de juiste greep aanneem. Mijn hele houding voelt nu beter aan. Dit is ook terug te zien op de voor en na filmpjes die Aron gemaakt heeft.

Afstellen van de remgrepen en de stuurpositie

Aanrader

Na afloop van de bikefitting krijg ik een uitgebreid rapport met afmetingen en verhoudingen via de mail. De uren in de werkplaats van de Biomechanieker zijn voorbij gevlogen en met de enthousiaste verhalen van Aron in mijn hoofd en een goed afgestelde fiets achterin de auto, rij ik terug naar huis. Ik weet hoe ik van de nu goed afgestelde fiets een perfect afgestelde fiets kan maken. Hier ga ik de komende jaren nog heel veel aan hebben.

Conclusie

Ik deel Arons mening dat het best wel vreemd is dat vakantiefietsers meestal gewoon de verkoper de fiets op maat laten afstellen. Geen enkele rijwielhandelaar is ooit zo lang met mijn fietspositie bezig geweest. Volgens hem weten veel ‘gewone fietsers’ vaak niet eens van het bestaan van bikefitting af en dat is jammer. Of je nu de fiets die je al hebt perfect laat afstellen of met het rapport van een fietsmeting in de hand de fietsenwinkel binnenstapt voor een nieuwe aankoop, een bikefitting vergroot het fietsplezier en verkleint de kans op blessures.


Voor dit bericht heb ik samengewerkt met Aron Kremer van de Biomechanieker maar ik beschrijf mijn eigen ervaringen en mening over de geleverde diensten.

3 antwoorden op “Bikefitting voor een perfecte zitpositie op je trekkingfiets”

  1. Interessant verhaal.
    Wat maakt dat jij richting Rotterdam bent gegaan? Zitten er in omgeving Zwolle geen bikefitting bedrijven?

    Gr Anja

    1. Hallo Anja, die zijn er vast maar via mijn blog ben ik in contact gekomen met Aron en we hebben afgesproken om samen te werken. Daarnaast sprak de specifieke aanpak van de Biomechanieker mij erg aan. Weet niet of dat hier in de buurt ook kan. Vandaar de lange rit.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.