Op zoek naar de beste bikepack-setup

Het mooie van bikepacken is dat je met weinig gewicht op je fiets en heel wendbaar, sneller lange afstanden af kunt leggen of avontuurlijker routes kunt kiezen. Maar dat je als startende bikepacker zo vaak al je accessoires monteert en weer demonteert, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Je ideale set-up laat zich niet eenvoudig vinden. De kunst van het weglaten vergt training en doorzettingsvermogen. Daarnaast is het nog de kunst om alles wat je niet weg wilt laten, op de juiste manier aan de fiets te krijgen.

Proef-inpakken in de keuken

Je hebt niet zo veel nodig

Tijdens mijn reis naar Ierland ben ik er achter gekomen dat ik onderweg eigenlijk niet zoveel nodig heb. Maar met de luxe van vijf tassen (twee voor, twee achter en een stuurtas) is dat wel makkelijk praten. Zeker als je wilt kamperen en daarmee redelijk onafhankelijk wilt zijn, dan heb je toch wel wat nodig. Ondertussen zijn mijn tent, mijn slaapzak en mijn matje lichtgewicht en compact en weet ik uit ervaring dat je heel weinig kleding mee hoeft te nemen als je het niet erg vindt om dagelijks te wassen. Maar in de set-up op de foto hieronder heb ik nog niet eens een brandertje om een kop koffie te kunnen zetten en ook bijna geen eten voor onderweg. Wel zit er een grondzeiltje voor mijn tent bij, zodat ik deze ook ergens neer durf te zetten waar de bodem wat minder zacht is.

Bikepack-tassen

Op dit moment bestaat mijn verzameling bikepack-tassen uit uit de seat-pack (16,5l), de kleine handlebar-pack (9l) en de accessory-pack (3,5l). Allemaal uit de bikepack-lijn van Ortlieb. Daarnaast heb ik een Santos alleshouder gemonteerd, waar hieronder mijn matje in zit en de cruiser bag van Vaude voor met name gereedschap en reserve-onderdelen. Met de handlebar-pack kom ik volgens mij nooit aan de 9 liter. Door de korte stuurpen is er weinig ruimte en de tas zit nu al snel tegen mijn shifters aan. Het gevolg is dat ik deze aan beide kanten flink moet oprollen om te kunnen schakelen. Meer dan mijn slaapzak, kleren voor ‘s avonds (één setje) en een schoon ondershirt zit er niet in.

Mijn kleine handlebar-pack en de accessory-pack heb ik ondertussen ingeruild voor de Ortlieb Handlebar-Pack QR 11L Stuurtas

Set-up voor 1 nachtje kamperen

In de seat-pack zit de tent met grondzeil, lichte schoenen, toiletspullen, een kussentje en een donsjack. Meer niet. Het slot zit bovenop. Binnen is nog een klein beetje ruimte, maar niet genoeg voor bijvoorbeeld kookgerei om koffie te zetten. In de accessory-pack stop ik zaken als opladers, de powerbank, portemonnee en anderen belangrijke zaken. Uiteindelijk wil ik daar ook mijn iPad in meenemen.

Gravel-pack zijtassen

Natuurlijk weet ik dat ik met mijn oude vakantiefiets heel veel ruimte had voor extra luxe. Zoals bijvoorbeeld een stoeltje. Zitten voor de tent is er dus niet meer bij. En zo had ik nog wel meer accessoires die leuk zijn om bij je te hebben maar waar je eigenlijk ook wel prima zonder kunt. Toch vraag ik mij af of ik bij een langere vakantie niet liever iets meer ruimte tot mijn beschikking zou willen hebben. In bikepack-land is het vloeken in de kerk, maar ik heb niet voor niets de lichtgewicht lite-rack meebesteld bij de aanschaf van de fiets. Eigenlijk bedoeld om bij woonwerkverkeer makkelijker een tasje mee te kunnen nemen.

Ik denk echter dat ik ook voor de wat langere vakanties de seat pack om ga ruilen voor twee zijtassen. De gravel-pack’s uit dezelfde lijn van Ortlieb komen het meest in aanmerking. Omdat ze passen bij de rest maar vooral vanwege de kwaliteit. Met 25 liter heb ik daar net even wat meer ruimte mee voor zaken die het leven aangenamer maken. Want zeg nou zelf, op pad gaan zonder koffie gaat echt te ver toch?

De bikepacktassen geven geen krimp op de onverharde wegen

Dit bericht bevat affiliate links

6 antwoorden op “Op zoek naar de beste bikepack-setup”

  1. Ha broer,

    Waar komen je snacktassen? Deze tassen lijken mij het allerbelangrijkste.
    Moet ik nog letten op verdeling van gewicht? Bij mij past er helaas geen zadeltas, omdat de dropper post dit niet zo kan waarderen. De zware spullen stop ik in mijn frametas, maar er zal ook veel gewicht aan mijn stuur komen, zeker met twee gevulde snacktassen.

    Joost

    1. Meteen beginnen met eten dan 😜. En gewicht zo laag mogelijk geldt altijd. Dus kleine, zware spullen inderdaad in je frametas.

  2. Leuk om ook het gestoei met de tassen te lezen.
    Wij zijn onlangs ook overgestapt op lichtgewicht fietsen en dat valt inderdaad nog niet mee.
    Gelukkig hebben we gewone sturen, dus daar past een grote handlebar van 15 l onder en ook de asseccory past daar voor.
    Nadeel bij bospaden met veel hobbels dat je de bandjes wat vaker aan moet trekken van de asseccory pack.
    Verder hebben we een framebag, niet de driehoek, dan kan je geen water kwijt maar wel eentje die onder het gehele frame hangt.
    Misschien is dat nog een optie voor jou?
    Hier zitten zware spullen in zoals gereedschap en het beroemde koffiepotje en gasblikje.

    De voortassen zijn verhuisd naar de achterkant.
    Maar het is heel krap inpakken.
    En op het moment van boodschappen doen of een brood en een paar bananen mee nemen dan moet dat in de drybag op de bagage drager.

    Het beruchte stoeltje gaat toch mee, een beetje comfort is lekker. En deze zitten bij mijn man op de voorvork.
    Ik heb 2 bidons op de voorvork gemonteerd, je merkt daar niks van.
    Omdat we toch wat ruimtegebrek hadden en niet willen inleveren op comfort gaan de volgende keer de grote achtertassen mee.
    Of nog lichtere matjes en een zijden slaapzak kopen, en stoeltjes thuislaten….
    We hebben het 4 dagen zonder koffiepotje gedaan en snel weer 1 in Duitsland gekocht.
    Succes met puzzelen, misschien is dus zo’n framebag nog iets en alleshouders of bidonhouders op de voorvork een optie voor jou.

    Gr Anja

    1. Hallo Anja, dank voor je uitgebreide reactie. Helaas was de framepack van Ortlieb net te groot voor mijn frame. Zoals je op de foto’s kunt zien is het een relatief klein driehoekje waar alles in moet passen. Daarom inderdaad ook bidonhouders op de voorvork. Misschien dat ik het brandertje wel in de alleshouder stop.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.