3 niet-essentiële bikepack-items en een guilty pleassure

Het draait bij fietsreizen in het algemeen en bij bikepacken in het bijzonder, meer en meer om steeds minder. Steeds minder mee bedoel ik dan, zodat je letterlijk met minder last onderweg bent en daardoor makkelijker, leuker en verder kunt fietsen. Want alleen de dingen die je thuislaat, zitten je niet in de weg als je een bergop fietst. Sommige spullen moet je nu eenmaal meenemen als je op pad gaat. Over de tent of de slaapzak geen discussie. Maar hoe zit het met de spullen die je tocht net even wat aangenamer maken? Ik noem er drie die bij mij altijd meegaan en eentje die steeds vaker afvalt maar ik dan wel mis.

3 niet-essentiële bikepack-items en een guilty pleassure
Fietsvakantiewinkel webshop

Opvouwbaar rugzakje

Vlak voor ik de bestemming van de dag heb bereikt stop ik even bij een supermarkt om boodschappen te doen voor de avond. Nu ik niet veel meer meeheb dan het hoogst noodzakelijke, zijn ook mijn tassen daar op aangepast. Minder ruimte dan de klassieke tassen, dus als ik flink heb ingekocht dan past het niet. Of wat te denken van de lunch die ik niet op de parkeerplaats van de supermarkt nuttig, maar op dat rustige bankje met uitzicht even verderop. Zonde om die lekkere broodjes te verdrukken in de krappe fietstassen. Even het hoogst noodzakelijke meenemen in de trein, terwijl de rest van de bagage bij de fiets blijft of, eenmaal aangekomen op de (tijdelijke) plaats van bestemming slenteren door de stad? Op de camping onderweg naar de welverdiende douche mijn schone kleren meenemen en terug mijn frisgewassen natte fietsspullen? Juist, dan is een opvouwbaar rugzakje echt wel handig. Met zijn superkleine pakformaat en een gewicht van slechts 90 gram is er altijd nog wel plek voor mijn Osprey Ultralight Stuff Pack. Uitgevouwen heeft dit kleinood een inhoud van 18 liter. Precies genoeg voor alle kleinigheden.

Gootsteenstop

Als je weinig meeneemt moet je veel wassen. Voor mij is het wassen van mijn kleren een dagelijks terugkerend ritueel. Meestal ben ik dan overgeleverd aan het washok van de camping of de badkamer, als ik ergens binnen slaap. Want zeg nu zelf, als je slechts een paar sokken, je fietskleding en een of twee boxershorts hoeft te wassen, dan bespaar je jezelf de moeite (en het geld) van de wasmachine toch? Maar bij de wasbak kom je erachter dat je het zult moeten doen met stromend water of een sok in de afvoer. Geen stop. Een universele gootsteenstop biedt dan echt uitkomst. Door de druk van het water sluit deze iedere wasbak hermetisch af zodat je zorgeloos je (af)was kunt doen. Waar je ook bent. De Bo-Camp Gootsteenstop Universeel is van rubber, weegt nog geen 30 gram en past altijd nog wel ergens in je tas. Onmisbare misbare investering van een paar euro.

Universele gootsteenstop

eReader

Alleen op pad heeft veel voordelen, maar soms zit je je gewoonweg te vervelen. En ook tijdens een lange heen- of terugreis is er niets lekkerder dan gewoon even te verdwijnen in een boek. Als veellezer gaat dat mijn streven om niet teveel mee te slepen natuurlijk danig in de weg zitten. Dan biedt de ereader uitkomst. Deze heb je in alle soorten en maten. Ik kies expres voor een kleintje en heb sinds kort de Kobo Clara 2E. Lekker compact en ook nog eens gemaakt van gerecycled plastic. De ingebouwde verlichting wordt zachter naarmate de dag eindigt zodat je met een gerust hart ook ‘s avonds voor het slapengaan kan lezen en deze ereader is ook nog eens waterbestendig. Met zijn 300 gram (dat is inclusief de beschermhoes) niet bepaald een lichtgewicht, maar als je bedenkt dat je zo’n 6000 boeken mee kunt nemen, dan valt het toch wel mee. Waarom dan een extra apparaat mee? Ik heb toch ook mijn telefoon? Het antwoord daarop is echt simpel. Met een ereader heb je niet het gevoel dat je naar een scherm zit te kijken, maar is het meer te vergelijken met papier dat je bijlicht met een zaklamp. Een stuk minder vermoeiend voor je ogen en zeg nu zelf, zitten we sowieso niet veel te vaak met die telefoon in onze handen? Ik in ieder geval wel.

EreadersEreaders

Lichtgewicht stoeltje

De fietsdag zit er weer op, de was hangt te drogen en ik heb net heerlijk gegeten. Zelf gekookt, een pannetje pasta-pesto. Haute cuisine zogezegd. Onder het genot van een kopje koffie geniet ik van het prachtige uitzicht, met kramp in mijn benen en rug van het onhandige zitten op de grond. Sinds ik van lichtgewicht vakantiefietsen naar ruim bemeten bikepacken ben overgestapt, overleeft mijn lichtgewicht stoeltje steevast de ballotage niet en blijft thuis, met als gevolg dat ik op iedere camping speur naar plekken met een picknicktafel of andere vormen van meubilair, terwijl ik voorheen altijd mijn eigen zetel tot mijn beschikking had. Het gewicht van 510 gram is voor mij niet eens de reden dat het de Helinox Chair Zero nu thuisblijft, ik kan het gewoon niet goed kwijt. In ieder geval niet in mijn tassen, en de 35x10x10cm ergens aan mijn fiets binden kan wel, maar omdat ik dat ook al met mijn tent moet, sneuvelt dat plan op ‘het oog wil ook wat’. Tot ik hier wat op gevonden heb, vrees ik dat ik nog regelmatig ‘had ik maar…’ zal verzuchten.

Helinox Chair Zero*
Fietsvakantiewinkel webshop

Dit bericht bevat affiliate links

4 antwoorden op “3 niet-essentiële bikepack-items en een guilty pleassure”

  1. Wij hebben ook een Helinox groundchair, zo kunnen we ook in de tent zitten als het koud, nat of muggig is.

Vraag of opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.