Bikepacking

‘Ga je volgend jaar weer fietsen?’ is een vraag die ik na terugkomst uit Santiago de Compostela vaak hoor. Het meest eerlijke antwoord op die vraag is dan vaak ‘misschien’. Nog geen behoefte om er al mee bezig te zijn. Nog niet de inspiratie om alweer te plannen. Maar daar komt nu langzaam verandering in.

Doorfietsen

De fietsreizen en mijn blog hebben na Spanje even op een laag pitje gestaan. Eenmaal in Nederland heeft het fietsen mij echter niet losgelaten hoor. Wat is er dan mooier dan meteen gebruik te maken van de opgedane conditie? Gelukkig hing er nog een mountainbike in de schuur en lag er een inschrijving voor de Chouffemarathon op mij te wachten. Daar had ik flink profijt van mijn trainingskilometers.

Racefiets

Cube Attain SL

De mountainbike was niet genoeg. Er kwam ook een racefiets. Na een maand trappen op een fiets die, inclussief bagage, de veertig kilo benadert, opstappen op een fijn stukje techniek van een kilo of acht. Geweldig. Om over beklimmingen maar te zwijgen. Niet te vergelijken met de volgepakte vakantiefiets, die je met een enorme krachtsinspanning slechts met moeite omhoog trapt.

Wat wil hij nou?

Hoe mooi zou het zijn als ik het lichtvoetige van de racefiets kan combineren met het avontuur van de vakantiefiets. Dus weinig kilo’s en toch zelfstandig op pad met mijn tentje. Een paar weken op reis door prachtige gebieden maar ondertussen de sportieve prestatie van een wielrenner leveren. Het lijkt mij geweldig.

Hoofdschuddend zullen mijn lezers van het eerste uur mij nu wijzen op wat ik eerder schreef. Dat het niet gaat om de afstand, de prestatie, maar dat de reis zelf, de aaneenschakeling van de momenten, er het meeste toe doen. Daar kan ik alleen maar tegenin brengen dat mijn fietsersbestaan een doorlopende ontwikkeling doormaakt en dat het een het ander natuurlijk niet uit hoeft te sluiten.

Nieuwe fiets?

Een beetje rondfietsend over het wereldwijde web ben ik al een paar keer het fenomeen bikepacking tegengekomen. Bikepackers zijn een beetje de grammenjagers van het fietsreizen. Dit predikaat alleen zou ze echter enorm tekort doen. Want de bikepacker is meer dan dat. Veel meer. Tijdens mijn reis naar Santiago ben ik ze ook tegengekomen. De moutainbikers die met minimale bepakking de wandelroute van de Camino aan het volgen waren. Lichte bepakking, veelal zonder dragers aan de fiets gemonteerd.

Het kan echter ook met de racefiets. Of beter nog, met een crosser. Want met een crosser of gravelracer, want daarmee kan je prima stukken off-road rijden. En deze fietsen zijn vaak een stuk sterker (en iets zwaarder) gebouwd. En mijn oog is uiteraard alweer gevallen op een fiets die daarvoor in aanmerking komt. De Cube NuRoad EXC.

Cube NuRoad Exc

Gelukkig heb ik nog een hele winter om er over na te denken. Want met een fiets alleen ben ik er nog niet. Als ik echt wil gaan bikepacken dan moeten er nieuwe tassen op en moet ik mijn complete uitrusting tegen het licht (en de weegschaal) houden.

Benieuwd hoe het uit gaat pakken? En waar de reis in 2018 heen zal gaan? Scroll dan naar beneden om je te abonneren of volg de Facebookpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: